Oulussa syötiin biriania ja baklavaa yhteisvastuun hyväksi

Oulujoen seurakunnassa Myllyojan seurakuntatalolla on valmistettu kolme päivää kansainvälistä yhteisvastuuruokailua. Keittiössä häärää maahanmuuttajia Irakista ja Afganistanista. Luvassa on perinteistä kurdiruokaa, ja ilmassa leijuu eksoottisten mausteiden tuoksu.

Ruokailu on järjestetty yhteistyössä Oulun vastaanottokeskusten tukiyhdistyksen Kulttuurikahvilan kanssa. Yhdistyksen hallituksen jäsen Satu Haapanen esittelee meille aluksi kolme kokkia, mutta apuna on ollut monia muitakin. Sen huomaa viimeistään ruokailun jälkeen, kun pöydät siivotaan hetkessä.

Ruokalistan on päättänyt illan pääkokki, Irakista kotoisin oleva kurdi Bayon al-Dawoudi, joka asuu miehensä kanssa Oulun vastaanottokeskuksessa.

– Olen laittanut ruokaa aiemmin vain kotona vieraille, en näin monelle koskaan ennen. Tulin tänne kokkaamaan, kun ystäväni pyysivät.

”Seurakunnan toiminta ei ole hassumpaa”

Alkuruokana on linssikeittoa ja ohutta vaaleaa leipää, joka narskuu mukavasti suussa. Biriania on sekä kana- että kasvisversiona, ja sen kanssa tarjotaan yrteillä maustettua raikasta salaattia.

Jälkiruokakahvin kanssa saamme baklava-leivonnaisia, jotka ovat pähkinätäytteisiä filotaikinakääröjä. Suomalaisen kahvin sijaan valitsen arabialaisen. Kahvi on pehmeää, tummaa ja maistuu ainakin kardemummalta.

Kaksi rippikoululaista kehuu ruoan makua. He ovat tulleet tilaisuuteen hakemaan rippikoulukorttiinsa käyntimerkintää. Seurakunnan toiminta ei vaikuta hassummalta, he tuumaavat viiden käynnin kokemuksella. Kysyn, mitä ruokaa he laittaisivat vastaavassa tilaisuudessa, jos joutuisivat kokeiksi kaukana koti-Suomesta. Nuudeleita, vastaa toinen, naurusta päätellen ei aivan tosissaan.

Viereisessä pöydässä aikuisten porukka kokkaisi kaukomailla perunamuusia, poronkäristystä ja puolukkahilloa, lohikeittoa ja ruisleipää. Kurdien biriani on kuitenkin ollut niin herkullista, että he ostavat yli jäävää ruokaa kotiin vietäväksi. Birianin erikoisesta mausteesta ei tule selvyyttä, mutta hyvää se on, vaikka suolaa on vähemmän kuin suomalaisessa ruoassa. Baklavansa kaikki nauttivat suomalaisen kahvin kanssa.

Yhteisvastuukeräyksen teema synnytti idean kansainvälisestä ruokailusta

Oulujoen seurakunnan yhteisvastuupäällikkö Hannu Tarvas on pyytänyt tilaisuuteen muusikoiksi entiset toimittajakollegansa Liisa Lääverin ja Timo Nykyrin. Livvinkielinen kansanlaulu, Syyslaulu, Lohikäärme Puff ja monet muut laulut soljuvat seurakuntasalissa kuin olisivat siellä kotonaan. Kuulostaa siltä, että ne on valittu yksitellen ja huolella juuri tätä tilaisuutta varten.

Idea kansainvälisestä ruokailusta syntyi Tarvaksen mukaan Yhteisvastuukeräyksen tämänvuotisesta teemasta, joka liittyi myös Syyrian pakolaisiin. Kulttuurikahvila oli luonteva yhteistyökumppani ja lähti heti mukaan.

– Aina kysellään, miten pääsisimme yhteyteen toistemme kanssa, ja tämä voisi olla yksi tapa. Voimme elää yhdessä tällaisia käsin kosketeltavia asioita.

Seurakuntien työntekijät ovat panostaneet Vastaanottokeskusten tukiyhdistyksen toimintaan myös vapaa-ajallaan

Satu Haapanen kertoo, että Oulun vastaanottokeskusten tukiyhdistys perustettiin syksyllä 2015, kun turvapaikanhakijoita saapui ennätysmäärin.

– Menimme poliisiaseman eteen päivystämään, antamaan teetä ja vaatetta tänne tuleville. Sen jälkeen kanavoimme materiaalisen avun keräämistä.

Yhdistys alkoi järjestää maahanmuuttajille kotouttavaa toimintaa ja tukea, sillä viranomaisten taholta turvapaikkapäätöstä odottaville ei ollut tarjolla mitään järkevää tekemistä.

Kulttuurikahvila on yksi toiminnan muodoista. Diakonissalaitos antoi sille käyttöön Pööna-nimisen tilan, jossa on muun muassa kahvilatoimintaa ja suomen kielen opetusta. Liikuntakerhoja ja taidepajoja järjestetään myös.

– Ruokailuja järjestetään mielellään, kun pyyntöjä tulee. Helposti löydettiin tekijät tähän, enemmänkin olisi varmasti tullut tekijöitä. Toiminnan alkuaikoina pyöritettiin Pöönassa kokkikoulua, ja sille olisi kuulemma taas tarvetta, Haapanen kertoo.

Yhdistys on tehnyt eri seurakuntien kanssa paljon yhteistyötä. Tilojen lisäksi tärkeä on ollut myös työntekijöiden henkilökohtainen panos.

– Seurakuntien työntekijät ovat olleet vapaa- ja työajallaan auttamassa tukiyhdistyksessä ja tarjonneet henkistä tukea työhön. Teemme yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa saman päämäärän eteen, eli autamme turvapaikanhakijoita.

Kokki viettää syntymäpäiväänsä keittiössä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Kotonaan Irakissa Bayon työskenteli kampaajana. Oulun vastaanottokeskuksessa hän on auttanut muita kaikessa missä on pystynyt, muun muassa leikannut hiuksia ja ommellut vaatteita.

– Olen ollut myös kiireapulaisena oululaisessa pizzeriassa, jossa mieheni on työssä. Kaksi viikkoa työskentelin eräässä kampaamossa, ja sain sieltä hyvän työtodistuksen.

Oulujoen seurakunta on tullut Bayonille tutuksi, vaikka hän on uskonnoltaan muslimi.

– Tulen kirkkoon aina, kun apua tarvitaan. Nykyään käyn täällä joka sunnuntai, jos minulla on aikaa. Irakissa tunsin kristittyjä, ja he olivat kaikki hyviä ja mukavia ihmisiä.

Bayonilla on syntymäpäivä tänään, ja hänen miehensä syntymäpäivä oli eilen. Yhteisvastuulounaalta lähtiessään Bayon hymyilee.

– Eilen tein syntymäpäiväyllätyksen miehelleni sillä aikaa, kun hän oli työssä. Tänään hän tekee yllätyksen minulle sillä välin, kun olen täällä.

Kuvat: Raija Kurki, kuvankäsittely: Emilia Karhu

Ruokailun pääkokki Bayon al-Dawoudi vietti syntymäpäiväänsä yhteisvastuun merkeissä.

Oulujoen seurakunta järjesti yhteisvastuuruokailun maahanmuuttajia tukevan Kulttuurikahvilan kanssa. Ruokalistalla oli linssikeittoa, biriania ja baklavaa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRippikoulun käyneiden osuus kasvoi viime vuonna
Seuraava artikkeliKolumni: Helvetti ei kieltämällä katoa

Ei näytettäviä viestejä