Sairaanhoitaja Jarkko Viljanen Ulvilasta: Pitää olla ylpeä omasta seurakunnastaan

Jarkko Viljanen, 28, on jo kolmatta kautta Ulvilan seurakunnan kirkkovaltuutettuna. Kymmenen vuotta sitten Viljanen oli aktiivisesti mukana isostoiminnassa.

– Silloinen nuorisotyönohjaaja sanoi, että seurakuntavaalit olisivat tulossa ja ehdokkaaksi olisi mahdollisuus hakeutua, jos kiinnostaa.

Viljanen lähti ehdolle. Hänen mielestään nuorten äänen täytyi kuulua päätöksenteossa ja nuorille aikuisillekin piti saada toimintaa.

– Siinä vaiheessa kun opiskellaan ja vaihdetaan maisemia, seurakunnan pitäisi olla mukana nuorten aikuisten elämässä. Tämä auttaisi nuoria ymmärtämään, että seurakunnan jäsenyys ei ole vain kuluerä, vaan kirkko tekee paljon hyvää. Kirkollisveron maksamisella ja kirkkoon kuulumisella on paljon merkitystä.

Tällä hetkellä Ulvilan seurakunnassa nuorisotyö on Viljasen mukaan vireää ja nuorten tapahtumissa käy paljon väkeä.

”Meillä nuoriin luotetaan”

Luottamushenkilön tehtävään pyrkiminen ei ollut 18-vuotiaalle Viljaselle pelkkä päähänpisto. Hän oli jo lukioaikana aktiivisesti mukana esimerkiksi oppilaskunnissa, isosena ja seurakunnan ja yläasteen järjestämän läksypiirin apuopettajana.

– Mielestäni asioihin pitää tarttua, jos haluaa vaikuttaa tai haluaa muutosta. Ei auta, että vain mutisee jotain takarivissä.

Pikkuhiljaa luottamustoimet ovat lisääntyneet. Viime kaudella hän oli kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja ja tällä kaudella kirkkoneuvoston jäsen. Ulvilan kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa hän on mukana ensimmäistä kautta.

– Meillä nuoriin luotetaan, heitä halutaan vastuuttaa ja ottaa mukaan tehtäviin. En ole enää Ulvilan nuorin kirkkovaltuutettu. Alle 30-vuotiaita on yritetty saada kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista, ja nyt heitä sitten alkaa olla.

Heikoimmasta pidetään kiinni niin sairaalassa kuin seurakunnassakin

Jarkko Viljanen opiskeli lukion jälkeen sairaanhoitajan ammattiin ja työskentelee Satakunnan sairaanhoitopiirissä. Hän löytää yhteyksiä myös sairaanhoitajan ja luottamushenkilön tehtävien välillä.

– Olen potilaitten edun ajaja, ja ajattelen heidän parastaan. Kuntalaisena ja seurakuntalaisena taas ajattelen, että luottamushenkilön työ on yhteisten asioiden hoitamista.

– Seurakunnassa asioiden hoitamiseen liittyy myös ajatus lähimmäisenrakkaudesta, joka on lähellä sairaanhoitajan arvomaailmaa. Heikoimmasta pidetään kiinni.

Seuraavat seurakuntavaalit pidetään ensi vuoden syksyllä. Ehdokkaita aletaan jo hiljalleen hakea.

– Jatkoni luottamushenkilönä riippuu siitä, mitä mieltä äänestäjät ovat. Jos heiltä tulee valtakirja jatkoon, niin kyllä sitten. Olen ainakin kiinnostunut hoitamaan asioita.

Jos ehdokkaaksi asettuu, niin tarkoitus on voittaa vaalit, muistuttaa Viljanen. Hyvällä luottamushenkilöllä on hänen kokemuksensa mukaan rohkeutta, yhteistyökykyä ja asiallisuutta.

– Asioita pitää perustella faktoilla eikä mutu-tuntumalla. Rooleja ei tarvita, vaan pitää olla rohkeasti oma itsensä.

Ilman jäseniä ei ole seurakuntaa

Luottamushenkilöillä ja seurakunnan henkilöstöllä on Ulvilassa hyvät ja asialliset välit, eikä Viljanen muista opillisia uskonriitojakaan olleen. Yhteishenkeä pidetään yllä muun muassa yhteisillä neuvottelu- ja koulutuspäivillä.

– Kun ihmiset ovat kasvoilta ja nimeltä tuttuja, pystytään keskustelemaan.

Ulvilan seurakunnan talous on tällä hetkellä tasapainossa, mutta se on vaatinut toiminnan sopeuttamista. Kaikkien vapautuvien virkojen ja toimien täyttämistä arvioidaan. Kiinteistöjä on eri kylissä useita, ja monia niistä vuokrataan ulkopuolisten käyttöön.

– Meillä ei ole omaa leirikeskusta. En tiedä onko se meidän pelastus, koska ne ovat vähän hankalia. Omistaminen ei ole välttämätöntä, kun leirikeskuksia löytyy läheltä.

Kirkosta eroamispiikit ovat näkyneet Ulvilankin seurakunnassa. Kaupungin 13 000 asukkaasta noin 10 000 kuuluu kirkkoon. Jos keinoja löytyisi, Viljanen haluaisi pysäyttää eroamisprosentin kohoamisen.

– Ilman jäseniä ei ole seurakuntaa. Haluaisin vaikuttaa siihen, että olisi ihmisiä ja sitä kautta verorahoja ja sitä kautta toimintaa.

”On nykypäivää, että kirkko on näkyvästi somessa”

Tällä hetkellä seurakunnan toimintaan osallistuu Ulvilassa kiitettävästi väkeä.

– Vaikka ainahan mukaan mahtuu. Kirkon kynnys ei ole liian korkea, sinne uskaltaa kyllä tulla. Panostuksia ja avauksia on tehty esimerkiksi nuorisotyössä paljon.

Jumalanpalveluksia pystyy seuraamaan radion ja netin kautta, ja seurakunta käyttää sosiaalista mediaa aktiivisesti.

– Mielestäni on nykypäivää, että kirkko on näkyvästi somessa. Ei kahlita itseämme seurakunnan seinien sisäpuolelle, vaan lähdetään rohkeasti etsimään uusia tapoja toimia.

Sama kotiseurakunta syntymästä saakka

Tämän valtuustokauden alussa Ulvilassa tehtiin iso organisaatiomuutos. Johtokunnat lakkautettiin ja eri työaloille perustettiin toimintaryhmät. Ryhmiin nimitetään vapaaehtoisia seurakuntalaisia ja luottamushenkilöitä, ja muutos on koettu hyväksi.

– On haluttu vastuuttaa niitä, jotka haluavat tehdä vapaaehtoistyötä. Luotetaan heidän sitoutumiseensa ja kannustetaan heitä tekemään ja osallistumaan rohkeasti.

Ulvila on ollut Viljasen kotiseurakunta syntymästä saakka, ja hän on sitoutunut sen hoitamiseen.

– Seurakunnan pitää tuntua hyvältä ja pitää olla ylpeä omasta seurakunnastaan.

Kuva: Nina Erkintalo-Peltoniemi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNuudelimessu ei ole uskonnonharjoitusta – parodiauskonto hävisi kylttikiistan Saksassa
Seuraava artikkeliSiun seurakunta -yhtymän selvitysmies: Pienillekin seurakunnille taataan sananvaltaa

Ei näytettäviä viestejä