”Ihmisarvo on absoluuttinen” – Pohjois-Karjalan ihmisarvopäivässä kysyttiin, saako asua syrjässä

Viimeaikojen tapahtumat Suomessa ja Espanjassa ovat tuoneet ihmisarvokysymykset keskiöön. Pohjois-Karjalan perinteistä ihmisarvopäivää vietettiin viime torstaina 17. kerran. Tällä kertaa kokoonnuttiin maakunnan pienimpiin kuuluvassa Rääkkylän kunnassa.

Tapahtuma on kiertänyt Pohjois-Karjalan kunnissa eri teemoin. Tällä kertaa teemana oli Suomi 100, kylä 1000 – hyvä elää kylillä.

– Halusimme nostaa maaseutukylät ja maaseudun ihmiset keskiöön ihmisarvokysymyksissä. Onko ihmisillä oikeus asua syrjässä? Miten mahdollistetaan hyvinvointi pienillä kylillä? Joensuun seurakuntayhtymään kuuluvan Pielisensuun seurakunnan diakoni Saila Musikka avasi päivän teemaa.

Jumalan kuva ansaitsee arvostuksen

Rääkkylän kappeliseurakunnan vt. kappalainen Matti Perälä pohti ihmisarvoa Paavalin Roomalaiskirjeiden kautta.

– Uskosta vanhurskas saa elää. Usko koteloidaan säännöillä ja muotoseikoilla. Jumala on antanut meille jokaiselle arvon, Perälä korosti.

Joensuun ortodoksisen seurakunnan pastori Aleksander Roszczenko meni päivän teemaan Hyvä elää kylillä.

– Olen maahanmuuttaja ja kotoisin Puolasta pienestä maalaiskylästä. Kaupungissa asuu paljon ihmisiä ja harvoin tunnetaan toisia. Maaseudulla tunnemme toisemme. On helpompi arvostaa ihmistä, kun hänet tuntee.

Roszczenko muistutti Kristuksesta, jonka Jumala loi ihmiseksi.

– Kun näemme toisen ihmisen, on hyvä nähdä hänessä Jumalan kuva ja ymmärtää, että Jumala on luonut toisen ihmisen samanlaiseksi kuin itsekin olen. Kun osaamme nähdä toisessa ihmisessä itsemme, on helpompi kunnioittaa toista, pastori pohdiskeli.

Ihmisarvopäivässä käsitellään elämän perusedellytysten toteutumista.

– Usein siellä nousevat esille sosiaali- ja terveysasiat, Saila Musikka kertoo.

Rääkkylän ihmisarvopäivässä on Hyvä elää kylillä -teeman myötä esillä kylät, yhteisöllisyys ja hyvinvointi.

– Kun saadaan yhteisö toimimaan, ihmisten hyvinvointi kasvaa, Musikka kertoo.

Ihmisarvosta keskustelu nyt entistäkin tärkeämpää

Suomalaista yhteiskuntaa on ravistellut viime vuosina maahanmuuttajien runsas virta ja viimeisimpänä Turun puukotustapaus, jota tutkitaan terroristisena tekona. Saila Musikka pelkää, että kaikkia maahanmuuttajia lähdetään nyt kohtelemaan pienen vähemmistön tekojen mukaan.

Hän oudoksuu myös Kokoomuksen ministereiden Paula Risikon ja Petteri Orpon vaatimuksia kriminalisoida kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden auttaminen. Seurakunnat ovat Suomessa laajasti auttaneet kielteisen turvapaikan saaneita.

– Toki auttamisessa pitää olla harkintaa eikä pidä olla liian sinisilmäinen. Jo maahanmuuttajien Suomeen ottamisessa olisi pitänyt olla tarkempi tulijan taustojen suhteen.

– Tietenkin auttamisessa on kunnioitettava Suomen lakia, en lähtisi ketään kannustamaan kansalaistottelemattomuuteen. Silti on outoa, jos ihmisen auttaminen kriminalisoidaan.

Saila Musikan mielestä toivottomuus on erittäin hyvää maaperää ääriajattelulle ja fundamentalismille. Lisäksi osa tiedotusvälineistä ja sosiaalinen media lietsovat vaarallisesti vihaa.

– Siksi ihmisarvosta keskustelu on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Ihmisarvo on absoluuttinen arvo ja se koskee meitä kaikkia, hän korostaa.

Työpajoista ajatukset tiedoksi päättäjien pöytiin

Ihmisarvopäivän työpajoissa pohdittiin ravitsemuksen, osallisuuden, viranomaispalveluiden ja liikunnan vaikutusta ihmisten hyvinvointiin.

Työpajoissa pohditut asiat ja niistä muotoillut kysymykset annettiin asiantuntijoiden kommentoitaviksi paneelikeskustelussa tilaisuuden loppupuolella. Lisäksi ne viedään kunnallisten ja valtakunnallisten päättäjien tiedoksi.

Asiantuntijoina paneelissa toimivat aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Arja Pöntinen-Heinonen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula, kotitalousasiantuntija Ringa Remes Pohjois-Karjalan Martoista, kansanedustaja ja Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kari Kulmala sekä aikuisliikunnan kehittäjä Vesa Martiskainen Pohjois-Karjalan liikunta POKALI ry:stä.

Kysymyksissä nousi esille lääkäriin pääsyn vaikeus. Asiantuntijat arvioivat ongelman johtuvan lääkäripulasta. Sekä osa asiantuntijoista että yleisöstä heitti haasteen Lääkäriliitolle lääkäreiden koulutuksen lisäämiseksi.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus herättää vielä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Valinnanvapauden pelätään lisäävän eriarvoisuutta entisestään.

– Valinnanvapaus toteutuu Joensuussa, muttei Rääkkylässä, jossa on vain yksi terveyskeskus. Siitäkin joudumme pitämään kiinni kynsin ja hampain, Kulmala arveli.

Myös Kelan toimeentulotukihakemusten ruuhkautuminen ja lääke- ja matkakorvausten pieneneminen oli ihmisten sydämellä.

– Monet jättävät lääkkeet ostamatta, Elina Pajula kuvaili tilannetta.

Arja Pöntinen-Heinonen kertoi Kelan parantaneen toimintaansa. Ihmisten ongelmat ja tarpeet otetaan siellä tosissaan.

Työttömyys ja köyhyys kasvattavat osattomuutta

Suomessa laajalti hehkutettu digiloikka voi olla vanhuksille ja työttömille hankala, ellei omista tietokonetta tai ei osaa käyttää sitä. Myös yksinäisyys tuli esille työpajoissa.

– Yksinäisyys on pahempi tappaja kuin tupakointi. Siksi pitäisi saada kaveri kaikille, Elina Pajula korosti.

Myös Ringa Remes tarttui yksinäisyysteemaan, sillä yksinasuvien on havaittu syövän huonommin kuin perheiden.

– Yksinäiset voisivat kokoontua laittamaan ruokaa yhdessä, kotitalousasiantuntija kannusti.

Ravinto-osuudessa tuli esille ruuan hinta. Hyvä ruoka mielletään kalliiksi. Toisaalta suomalaisten ostamasta ruoasta jopa yli 30 menee roskiin.

Työpajoissa tuli voimakkaasti esiin se, että työttömyys ja köyhyys kasvattavat osattomuutta. Harrastukset ja kansalaisopistojen kurssit ovat kalliita.

– Liikunnassa yhdistykset voivat tulla avuksi tarjoamalla matalan kynnyksen liikuntaa. Pokalilla on useita hankkeita, joiden tavoitteena on saada eri ikäiset liikkeelle, Vesa Martiskainen kertoi.

Paikalla yli sata henkeä

Ihmisarvopäivään osallistui yli sata henkeä, pääasiassa Joensuun seudulta ja Rääkkylästä.

Päivän järjestivät Joensuun seurakuntayhtymän yhteiskuntatyö, Rääkkylän kunta, Rasivaaran Nuorisoseura, Soroppi ry, Kotikartanoyhdistys, Pohjois-Karjalan työttömien yhdistysten neuvontajärjestö sekä Pohjois-Karjalan Liikunta.

Päivän juonsi Sari Hirvonen Rääkkylästä. Päivän antia täydensivät musiikkiesitykset ja Riäkkyteatterin monologit.

Kuva: Riitta Makkonen. Diakoni Saila Musikan mielestä ihmisarvokeskustelu on nyt entistä tärkeämpää. Osattomuus ja toivottomuus johtavat helposti radikalisoitumiseen.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Ei mikään kovin uskonnollinen mies – Miten toisen uskonnollisuutta voi edes mitata?
Seuraava artikkeliESS: Lahden Vanhalla hautausmaalla on kaadettu viikonloppuna 21 hautakiveä

Ei näytettäviä viestejä