Kemijärven kirkkovaltuutettu ja entinen ateisti: ”Löysin rauhan hiljaisuuden retriiteistä”

Kemijärven kirkkovaltuustossa ensimmäistä kauttaan vaikuttava Pirkko Mäkelä-Haapalinna, 56, suostui mielellään pyyntöön lähteä ehdolle seurakuntavaaleissa.

– Olen muuttanut kuusi vuotta sitten takaisin Kemijärvelle. Haluan nyt palvella seurakuntaa tällä tavoin. Aiemmin olen ollut kehitysyhteistyötehtävissä muun muassa Intiassa.

Mäkelä-Haapalinna on myös kirkkoneuvoston jäsen.

Intiassa hän työskenteli tyttöjen ja naisten parissa. Ammatikseen kuvataidetta tekevä suomalainen suree naisten kohtaloa siellä ja muissa vastaavissa maissa.

– Naiset ovat Intiassa miehiä vähempiarvoisia. Hyvin harvoilla on mahdollisuus kehittää sisältä löytyvää lahjakkuuttaan. Se on erittäin surullista.

– Monet tapaamistani tytöistä ja naisista olivat taiteellisesti erittäin lahjakkaita. Silti he eivät olleet koskaan aiemmin edes pitäneet pensseliä kädessään, Mäkelä-Haapalinna toteaa.

Ateistista kristityksi

Kemijärven kirkollisvaikuttaja ei ole aina ollut kristitty. Hän koki merkittävän muutoksen elämässään hieman yli kolmekymppisenä.

– Käännyin ateistista kristityksi. Kyseessä ei ollut kuitenkaan mikään hetken herääminen vaan pidempi prosessi. Olin tuntenut jo useamman vuoden sisälläni henkisen tyhjiön, joka kaipasi täyttämistä.

Ensimmäiset vuotensa kristittynä Pirkko Mäkelä-Haapalinna eli sellaisessa hengellisessä ilmapiirissä, jossa taiteen tekeminen oli turhaa, jopa syntiä.

– Niinpä olin maalaamatta kuusi vuotta, mikä alkoi tuntua todella raskaalta.

Hengellisen rauhan ja tasapainon Mäkelä-Haapalinna löysi hiljaisuuden retriittien kautta. Hän toimii nykyään myös retriittien ohjaajana.

Mäkelä-Haapalinnan mukaan luottamushenkilön oleellisin taito on kyky tiimityöhön. Hän pitää tärkeänä myös luottamushenkilöiden henkilökohtaisen ammattitaidon hyödyntämistä seurakunnan toiminnassa.

– Olen pitänyt kirkkoherramme kanssa yhden retriitin Kemijärvellä. Toiveeni on, että voisimme järjestää sellaisia jatkossakin.

Aktiivinen seurakunta ei haluaisi irtisanoa työntekijöitään

Kemijärveläiset ovat Mäkelä-Haapalinnan mukaan aktiivisia seurakuntalaisia, kirkossa käydään runsaslukuisesti. Kirkossa ovat vierailleet myös monet kaupungissa asuvat turvapaikanhakijat.

– Se on ollut ilahduttavaa. Kirkkoherramme Pentti Tepsa on ollut mainiosti mukana ajan hengessä, sillä hän on lukenut esimerkiksi Isä meidän –rukouksen niin suomeksi kuin arabiaksi.

Kemijärven seurakunnassa tehdään myös paljon vapaaehtoistyötä.

– Väkeä on hyvin mukana esimerkiksi diakoniatehtävissä sekä kirpputorilla. Vapaaehtoisten panos on erittäin merkittävä, valtuutettu kiittelee.

Suurin huolenaihe Kemijärven seurakunnassa on talous.

– Väki vähenee jatkuvasti, mikä tietää tulojen laskua. Pyrimme kaikin keinoin turvaamaan työntekijöiden tulevaisuuden, emme halua joutua irtisanomisiin.

Seurakunnan taloutta on tasapainotettu myymällä metsää, lyhentämällä rippikoulua sekä vähentämällä lähetystyöhön meneviä varoja.

– Nämä asiat aiheuttivat paljon keskustelua, mikä on ymmärrettävää.

Lähitulevaisuuden merkittävä investointi seurakunnassa on kirkon sisä- ja ulkoremontti.

– Teemme parhaillaan asiaan liittyvää selvitystyötä. Remontti alkanee ensi vuoden aikana, Mäkelä-Haapalinna toteaa.

Luonto antaa Mäkelä-Haapalinnalle virtaa arkeen. Erityisen läheinen elementti hänelle on vesi.

– Se on kaiken ydin. Vesi esiintyy usein myös taiteessani, sillä se on elämää ylläpitävä voima.

Kuva: Mäkelä-Haapalinnan kotialbumi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Häkkinen julkaisi sururukouksen
Seuraava artikkeliOpettakaa kansoja vai tehkää opetuslapsiksi – miten lähetyskäsky pitää kääntää?

Ei näytettäviä viestejä