Tv-juontaja Mark Levengood: ”Papit ovat kömpelöitä kertomaan omasta rakkauselämästään”

Tv-sarja deittailevista papeista herätti huomiota Ruotsissa, mutta vain yksi pari päätyi naimisiin. Ohjelman juontaja Mark Levengood ei ole pettynyt.

Ruotsin televisio SVT teki tositelevisio-ohjelman lemmenkipeistä papeista, jotka hakivat elämänkumppania. Kaikkiaan kolmen tuotantokauden aikana toistakymmentä pappia ja kirkon työntekijää deittaili tv-kameroiden käydessä.

Ohjelman nimi oli Tro, hopp och kärlek (Usko, toivo ja rakkaus), johon oli saatu mukaan suurta rakkautta etsiviä Ruotsin kirkon työntekijöitä sekä yksi helluntaipastori.

Ensireaktiot kirkon piirissä olivat kielteisiä, kertoo ohjelman juontaja Mark Levengood. Monet pelkäsivät ohjelmantekijöiden pitävän pilkkanaan pappien rakkauselämää. Levengoodin tuntema piispakin piti formaattia huonona ideana.

– Kun sitten ensimmäinen kausi oli esitetty, palaute oli pelkästään positiivista, Levengood kertoo Kotimaalle.

Ensimmäinen osa näytettiin Ruotsissa kolme vuotta sitten, ja viime syksynä tuli kolmas kausi. Jatkoa sarjalle ei ole toistaiseksi tiedossa. Sen sijaan SVT:n kehittämä formaattia on myyty ulkomaille. Tekijöiden mukaan suosio oli Ruotsissa melkoinen. Ohjelma nähtiin myös YleFem-kanavalla.

”Ohjelman tekeminen oli hirveän hauskaa”

Mark Levengood on ruotsinsuomalainen toimittaja ja juontaja, jolla on pitkä kokemus erilaisten ohjelmien tuottamisesta ja tekemisestä. Hän on selostanut kuninkaallisia häitä ja lukuisia gaalatapahtumia. Pappien rakkauselämästä kertova tosi-tv oli hänelle ensimmäinen laatuaan, eikä ollut itsestään selvää, että hän suostuisi ohjelman juontajaksi.

Levengood piti aluksi koko ohjelmaideaa kummallisena, mutta samalla niin mielenkiintoisena haasteena, että halusi kokeilla sitä.

– Ohjelman tekeminen oli hirveän hauskaa. Uutta minullekin oli se, etten voinut valmistautua etukäteen. Ei voinut tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Minun oli pakko oppia uusia tapoja ja keinoja tehdä haastatteluja. Se oli virkistävää.

– Papisto on sellainen ammattikunta, että he ovat tottuneet sanoittamaan tunteita. Nyt heillä oli kerrankin mahdollisuus puhua omista tunteistaan. Se oli uskomattoman hauska seikkailu.

Levengood toteaa oppineensa papeista ja kirkosta jotain uutta.

– Vaikka papit tietävät paljon rakkaudesta, he ovat aika ujoja ja kömpelöitä kertomaan omasta rakkauselämästään. Samalla tavalla kuin psykologit, jotka tietävät kaiken ihmisen psyykestä, mutta ovat itse aika ”hulluja”, Levengood nauraa.

– Kukaan ei ole oman itsensä tohtori.

”Papitkin ovat erehtyväisiä ihmisiä – ainakin Ruotsissa”

Levengood koki olevansa pioneerityössä tehdessään papeista tositelevisiota. Hän piti tärkeänä, että voi välittää nykyaikaista kuvaa kirkosta ja sen työntekijöistä. Elokuvissa ja teatterissa papit kuvataan usein Levengoodin mukaan synkkinä hahmoina. Esimerkkinä hän mainitsee Ingmar Bergmanin elokuvat.

– Todellisuudessa Ruotsin kirkko on aivan toisenlainen. Se on aina seurannut aikaansa. Tämä ohjelma on auttanut ihmisiä saamaan hieman nykyaikaisemman kuvan kirkosta.

Viime vuonna esitetyn kolmannen kauden papeista ja suntiosta kukaan ei silti löytänyt sitä oikeaa. Ohjelmantekijänä Levengood ei kuitenkaan ole pettynyt. Elämä on rosoista, eivätkä unelmat aina toteudu.

– Ei tullut pareja, mutta jotkut heistä jatkoivat deittailua. Myös edellisvuonna seikkailu jatkui, kun tv-kamerat olivat poissa. Ensimmäisen kauden papeista yksi on naimisissa ja heillä on jo lapsiakin, Levengood sanoo.

Hän pitää tärkeänä, ettei kukaan ohjelmaan osallistuneista aloittanut suhdetta vain ohjelman takia ja sitten pettynyt. Olennaista oli näyttää, mitä oikeasti tapahtuu, joskus menee hyvin ja sitten joskus menee päin seiniä. Näin käy myös papeille, ja siihen katsojat voivat samastua.

– Papit tekevät myös oikeita ja vääriä valintoja, mutta nämä uskalsivat lähteä seikkailuun. Papitkin ovat erehtyväisiä ihmisiä – ainakin Ruotsissa. En tiedä miten Suomessa, Mark Levengood sanoo ja muistelee nuoruuttaan Suomessa, jolloin kirkossa kaikki oli vakavaa.

”Katolisten pappien seksuaalisuus toteutuu epävirallisia teitä”

Mistä syistä ohjelmaan osallistuneet papit eivät menneet naimisiin?

– Aikaa oli liian vähän. Ihminen ei ole kuin mikroaaltouuni, jonka tunteet voi lämmittää nopeasti. Syviä tunteita ei tavallisesti synny kolmessa viikossa, ohjelman puitteissa. Joskus kyllä säkenöi, mutta yleensä ei. Ohjelman lopussa meidän oli pakko saada vastaus. Jos siinä vaiheessa epäröi, sanoo mieluummin ei, Mark Levengood arvelee.

Itse olet katolisen kirkon jäsen, eivätkä siellä papit mene naimisiin. Millainen oli kokemuksesi luterilaisesta kirkosta?

– Kävin rippikoulun luterilaisessa kirkossa ja tunnen molemmat kirkot, vaikka nyt kuulun katoliseen kirkkoon. Katolisessa kirkossa papit elävät selibaatissa, ja siinä on hyvät ja huonot puolensa. Ajatus on hyvin kaunis, mutta se on hirveän korkea hinta. Vaikka se on kutsumus, uskon että rakkaus ja seksuaalisuus ovat niin vahvoja voimia ihmisessä, ettei niitä voi sammuttaa. Jos ei löydä virallisia teitä käyttää niitä, niin sitten on epävirallisia…

Totesit eräässä ohjelman jaksossa, että on tärkeätä olla avoin ja aidosti rehellinen toinen toistaan kohtaan. Miksi se on niin tärkeää?

– Kun on kysymys tunteista, kukaan ei voi paeta niitä. Käsittelemättömät epämukavat tunteet eivät häviä. Ne voi kyllä työntää taka-alalle joksikin aikaa, mutta pian ne nousevat taas pintaan. Ne ovat painolastina matkallamme niin kauan, kunnes uskallamme antaa surun tehdä kipeää. Näin on kaikkien tunteiden kanssa, niiden läpi on käytävä.

– Monet homoseksuaalit eivät jaksa olla rehellisiä, vaan rakentavat elämänsä siinä toivossa, että olisivat heteroseksuaaleja. Jotkut menevät jopa naimisiin, vaikka tietävät haluavansa olla miehen kanssa. He vetävät tähän soppaan naisparankin, ja kaikki ovat onnettomia. Näin ei enää tarvitsisi olla vuonna 2018.

Voisiko Tro, hopp och kärlek -formaatti toimia myös Suomessa?

– En tiedä, voisiko tätä tehdä Suomessa. Se olisi varmaan aika toisenlainen ohjelma. Minulla on se kuva, että jos Suomessa on virka-asemassa, se on virallista, ja henkilökohtainen on henkilökohtaista. On leikittävä tätä leikkiä. En tiedä, olisivatko seurakuntalaiset valmiita siihen, että heidän pappinsa kävisi julkisesti treffeillä. Tai ehkä nämä ovat vain minun ennakkoluulojani, Mark Levengood sanoo.

Kuka?

• Mark Levengood, 53

• suomen-ruotsinsuomalainen

toimittaja, kirjailija ja juontaja

• Unicefin hyväntahdon lähettiläs vuodesta 2008

• Katolisen kirkon jäsen

• Puoliso Jonas Gardell, parilla on kaksi lasta

Kuva: Janne Danielsson/ SVT. Tro, hopp och kärlek -sarjan väkeä: vs. kirkkoherra Jennie, papiksi opiskeleva Lina, ohjelman juontaja Mark Levengood, kirkon vahtimestari Filip, ja pappi Björn.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä


Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUlkopuolinen tarkastaja sai Teemu Laajasalolta riittävät selvitykset – kiinnitti huomiota kahteen majoitukseen
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Kenen valtiolliset hautajaiset?

Ei näytettäviä viestejä