”Ympärileikkaus on vastoin uskonnonvapautta”

Kansalaisjärjestöt vaativat lapsille ei-lääketieteellisin perustein tehtävien ympärileikkausten kieltämistä erillisellä lailla. Niiden mukaan pojalle tehtävä ympärileikkaus on pahoinpitelyn tuntomerkit täyttävä teko.

Vastasyntyneiden on todettu kokevan ympärileikkauksen aikana suurta kipua, kauhua ja turvattomuutta sekä saavan post-traumaattisia häiriöitä.

Kansalaisjärjestöjen mukaan ympärileikkauksella loukataan lapselle kuuluvaa suojaa fyysiseltä väkivallalta sekä riistetään häneltä oikeus päättää hänen kehoonsa kohdistuvasta peruuttamattomasta toimenpiteestä, joka uskonnollisin perustein tehtynä loukkaa lapsen uskonnonvapautta ja myös hänen päätösvaltaansa aikuisena. Jos ympärileikattu henkilö päättää aikuisena luopua uskonnostaan tai vaihtaa sitä, ei hän voi peruuttaa tehtyä leikkausta.

Kannanoton taustalla ovat Vihreä miesliike ry., Profeministimiehet ry., Sexpo-säätiö, Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä, Suomen Humanistiliitto sekä Miesten tasa-arvo ry.

Aiemmin Lääkäriliitto ja Lastensuojelun keskusliitto ovat tuominneet lasten ympärileikkaukset. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 80 % suomalaisista vastustaa niitä.

Lue myös: Viranomaiset eri linjoilla poikien ympärileikkauksesta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEnsimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi vihitään
Seuraava artikkeliTampereen seurakuntamallista jätettiin viisi valitusta

Ei näytettäviä viestejä