Joka seitsemäs suomalainen uskoo noituudella vaikuttamiseen

Uskontojen uhrien tuki ry järjesti marraskuussa Helsingissä seminaarin hengellisestä väkivallasta. Seminaarin esitelmät on nyt koottu lyhennettyinä nettisivuille. Muun muassa noituus nousi esitelmissä esiin.

Esitelmiin voi tutustua osoitteessa johanneksenpoika.fi. Sivuston ylläpitäjän Jari-Pekka Peltoniemen mukaan esitelmöitsijät ovat saaneet tarkastaa puheista laaditut lyhennelmät.

Suomalaisista 15 % uskoo, että noituudella voi vaikuttaa toisen ihmisen elämään. On tapauksia, joissa on langetettu suvun päälle kirous, ja sen poistamiseen tarvittiin paljon rahaa, joten rahan kerääminen on joskus jopa onnistunut noituudella. Joskus ennustukset ovat voineet laukaista paniikkihäiriön. Noidat eivät ole kokonaan kadonnet ihmisten mielikuvista, kummituksiinkin uskoo neljännes myöhäisteini-ikäisistä suomalaisista, valisti seminaarissa psykiatri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Hänen mukaansa uskonnollisissa yhteisöissä on joskus hoidettu raskaita sairauksia huonoin seurauksin. Suomessakin on kuollut ihmisiä siihen, että on hoidettu homeopatialla psykooseja, ja kerrottu että kaikki paranee.

Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Kristiina Kouros puhui seminaarissa ihmisoikeuksista. Hänen mukaansa lainsäädännön keinoin on vaikea puuttua esimerkiksi uskontoihin liittyvään vallankäyttöön ja vallan väärinkäyttöön. Ne ovat monitahoisia ilmiöitä. Hän ei pidä lainsäädäntöä välttämättä oikeana keinona ratkaista näitä ongelmia, mutta ei sulje sitä poiskaan.

(Kuva Hannu Lauermasta: Jari-Pekka Peltoniemi)

Tutustu seminaarin esitelmistä laadittuihin tiivistelmiin täällä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPutkiremontti ja leirien suosio veivät OPKOn talousongelmiin
Seuraava artikkeliOululaisille joulushoppaajille näytetään modernia jouluevankeliumia

Ei näytettäviä viestejä