Pääkirjoitus: Rauhalla on hintansa mutta on se silti tervetullut

Kuva: Jani Laukkanen

Suomessa on viime aikoina epäilty, että presidentti Alexander Stubbin arvopohjaisesta realismista arvot ovat kadonneet. Niiden pitäisi kuulua enemmän ja kohdistua nimenomaan Yhdysvaltain presidentin holtittomiin ulkopoliittisiin kommentteihin ja demokratiaa horjuttavaan toimintaan.

Toive nousee toisaalta ihmisten kokemasta ahdistuksesta uhkaavalta ja kaoottiselta tuntuvassa maailmantilanteessa. Toisaalta se on somemaailman virtoihin turtuneen ihmisen kauhua hiljaisuuden edessä. Kun holtitonta puhetta vyöryy yli, jotakin pitäisi tehdä ja sanoa.

Onneksi valtionjohdossamme on kuitenkin arvojen seurana realismia. ”Vaitiolo on monesti viisautta”, neuvoi jo muinoin viisauden opettaja Ben Sira virkamiesuralle pyrkiviä nuoria miehiä Sirakin kirjassa ja jatkoi: ”Mahtimiehen kanssa älä haasta riitaa, sillä hän voi alistaa sinut valtaansa.”

TÄNÄÄN PERJANTAINA maailman turvallisuutta pohditaan Münchenissä, jossa torstaina ainakin 28 ihmistä loukkaantui väkijoukkoon osuneessa autoiskussa.

Münchenin konferenssissa Yhdysvaltojen uudet johtajat kohtaavat Euroopan. Paikalla ovat varapresidentti J.D. Vance, ulkoministeri Marco Rubio, puolustusministeri Pete Hegseth ja Ukraina-edustaja Keith Kellogg.

Suomesta paikalle matkustavat presidentti Alexander Stubbin johdolla pääministeri Petteri Orpo, ulkoministeri Elina Valtonen, puolustusministeri Antti Häkkänen ja puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola. Varmasti he hyödyntävät tilaisuutta tutustua ja vaikuttaa amerikkalaisten kollegoidensa ajatteluun.

Voi vain kuvitella miten Ukraina on konferenssin salissa ja käytävillä kaikkien huulilla Yhdysvaltojen asetettua rajat tulevien rauhanneuvottelujen tulokselle. Ukrainalta evätään paitsi pääsy Natoon myös Yhdysvaltojen turvatakuut vastaisuudessa eikä se saa pitää entisiä rajojaan.

Siitä ei ole tietoa, mitä rajoja Venäjälle presidentti Donald Trump on asettanut. Ainakin pääosa Ukrainaa saa pitää itsenäisyytensä.

RAUHALLA ON hintansa eikä sen solmiminen aina ole reilua. Jos olisi, Suomellakin olisi vielä Karjala ja Petsamo. Sen verran tiukasti me aikanaan laitoimme vastaan Neuvostoliitolle. Silti ei pidä antaa periksi vaan on tuettava kaikin keinoin Ukrainaa neuvottelemaan mahdollisimman hyvät rauhan ehdot.

Jo kolme vuotta kestäneen sodan rasittamille ihmisille molemmin puolin Ukrainan rintamaa, rauha on tervetullut. On aika päästä kotiin ja jatkaa elämää.

Ilmoita asiavirheestä

Tutustumistarjous uusille asiakkaille!

Pääsy kaikkiin Kotimaa.fi artikkeleihin vain 1€ kuukausi. Kuukauden jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti 9.90€/kk. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa, ennen seuraavan laskutuskauden alkua.


Edellinen artikkeliKiista Vaasan sateenkaarimessuista siirtyy Lapuan tuomiokapitulin ratkaistavaksi
Seuraava artikkeliOppiminen ja sivistys vaativat myös tehotonta viipyilyä ja rauhaa, sanoo vuoden uskonnonopettaja Vesa Soikkeli

Ei näytettäviä viestejä