Risto Leppänen.
Hänen mukaansa kirkossa on viime aikoina korostettu sitä, että sukututkimus- ja temppelityötä pitää tehdä omien sukulaisten keskuudessa. Linjaa on Leppäsen mukaan selkeytetty sen jälkeen, kun edesmenneille suoritetuista sijaistakasteista nousi julkisuudessa kohu. Sijaiskasteeseen liittyy hänen mukaansa väärinkäsityksiä.
– Kysymys ei ole sielujen kaappaamisesta, kuten julksuudessa on esitetty. Kasteessa toinen henkilö kastetaan edesmenneen puolesta. Tahdon vapaus vallitsee myös tuonpuoleisessa, ja edesmennyt voi valita ottaako hän kasteen vastaan vai ei. Tämä on kaikella kunnioituksella tehtävää työtä, Leppänen sanoo.
Leppänen ei osaa sanoa miten esimerkiksi luettelosta löytyvän kuolleen sukulaisen kohdalla voi tarkistaa sen, onko hänelle tehty kuoleman jälkeen sijaiskaste.
– Kirkon jäsenet voivat nähdä omien sukulaistensa kohdalta onko kaste suoritettu.
Sukua koskevan tiedon kerääminen on keskeisellä sijalla mormoniteologiassa, jossa perhesuhteiden uskotaan ulottuvan myös tuonpuoleiseen. Mormonit ovat edistäneet myös suomalaisten sukututkimusta mikrofilmaamalla valtavat määrät asiakirjoja Kansallisarkiston rekistereihin.
Laajin kansainvälinen mormonien sukurekisteritietokannoista koottu ilmainen ja avoin internetpalvelu löytyy osoitteesta www.familysearch.org. Palveluun on skannattu satoja miljoonia sukututkimusta palvelevia dokumentteja eri puolilta maailmaa.
Lue myös:
Mormonit pahoillaan Wiesenthalin vanhempien kastamisesta
KIRKON VIRALLINEN LAUSUNTO – 14. HELMIKUUTA 2012
Kirkon lausunto juutalaisten nimien lisäämisestä sukututkimustietokantaan
SALT LAKE CITY
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko on antanut tänään seuraavan lausunnon vastauksena uutismedian kysymykseen huomattavista juutalaisista nimistä, jotka on lisätty kirkon sukututkimustietokantaan:
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet uskovat, että heidät voidaan sijaistoimituksena kastaa kuolleiden esivanhempiensa puolesta, joilla ei ole koskaan ollut tätä mahdollisuutta.
Kirkon menettelytapa on, että jäsenet voivat pyytää näitä kasteita vain omille esivanhemmilleen. Sijaiskasteiden tekeminen juutalaisten toisen maailmansodan joukkomurhan uhrien puolesta on ehdottomasti kielletty.
Tässä tapauksessa Wieselin perheen nimiä ei lähetetty kasteita varten vaan pelkästään nimien lisäämiseksi sukututkimustietokantaan. Järjestelmämme olisi hylännyt nuo nimet, jos ne olisi lähetetty.
Muutamissa tapauksissa nimiä on lähetetty rikkomalla kirkon menettelytapaa. Olipa se tapahtunut silkasta erehdyksestä tai muista syistä, kirkko pitää näiden nimien lähettämistä vakavana protokollarikkomuksena.
On järkyttävää, että henkilö rikkoo tahallisesti kirkon menettelytapaa ja että asiasta, joka pitäisi ymmärtää rakkauteen ja kunnioitukseen perustuvaksi uhrilahjaksi, tulee kiistanaihe. Kirkko tekee edelleen kaikkensa estääkseen tällaiset tapaukset mukaan lukien näiden sukututkimusasiakirjojen käytön tai muiden etuoikeuksien kieltäminen niiltä, jotka väärinkäyttävät niitä tällä tavoin.
Ilmoita asiavirheestä