Käänne Tampereen vihkimysjupakassa

papinpaitoja205Vesa Ollilainen toimii myös muutoin kuin pappisvihkimyksessä yhteistyössä naispappien kanssa.

Asian kertoo Kotimaa24:lle Tampereen hiippakuntadekaani Ari Hukari, joka on ollut itse mukana päätöstä tekemässä. Pappien vihkimyksestä päättää piispa yhdessä tuomiokapitulin kanssa.

– Kapitulin kollegion yhteinen näkemys oli, että Ollilainen suostuu yhteistyöhön. Jäimme siihen ymmärrykseen, että naispappeuden vastaisesta kannastaan huolimatta hän suostuu, Hukari vakuuttaa.

Ollilainen on itse aiemmin sanonut Kotimaa24:lle, että hän on selvästi kertonut kapitulissa, että on alttariyhteistyössä vain papiksi vihkimisen tilaisuudessa, mutta ei enää sen jälkeen.

Onko tässä sana vastaan sana tilanne?

– Tai ymmärrys vastaan ymmärrys. Kapituli on ymmärtänyt, että Ollilainen suostuu alttariyhteistyöhön ja Ollilainen on tulkinnut tilanteen toisin. En muuten voi tätä ymmärtää, että kuukausi on mennyt ja hän sanoutuu vihkimyksestään irti. Se on meille käsittämätön ja epälooginen asia, Hukari toteaa.

Hukarin mukaan Tampereella on pidetty muutoinkin huolta, että vihittävät tekevät kaikkien kanssa yhteistyötä. Tämä on koskenut myös Kansanlähetyksen palvelukseen vihittyjä. Hukari katsoo, että tapahtunut tuo säröä myös kapitulin suhteisiin Kansanlähetykseen päin.

Repo keskusteli Ollilaisen kanssa

Piispa Matti Repo kertoo käyneensä tänään perjantaina pastori Vesa Ollilaisen kanssa ohjauskeskustelun. Keskustelua jatketaan myöhemmin keväällä.

– Sen tarkoituksena oli tukea nuorta pappia hänen pappisidentiteettinsä kasvussa koko kirkon palveluksessa. Kävimme lävitse pappisvihkimyksen kaavan rukoukset ja lupaukset. Niihin yhtyminen on merkinnyt sitoutumista kirkon yhteiseen uskoon ja järjestykseen.

– Virkaan vihitty pappi ei voi kieltäytyä jumalanpalvelusyhteydestä kirkon muiden pappien kanssa. Yhteisessä messussa palveleminen osoittaa, että erilainen näkemys ei estä yhteistyötä, hän jatkaa ja viittaa loppiaisen pappisvihkimykseen.

Repo sanoo nyt hyvin selkeästi, että kapitulin vihkipäätöksiin ei koskaan sisälly minkäänlaisia erivapauksien myöntämisiä.

– Sellainen olisi paitsi laillisesti, myös teologisesti mahdotonta.

– Olennaista on, että pappi itse ymmärtää, mihin hän vihkimyksessään sitoutuu. Siksi ordinaatioon valmentamisessa sekä vihkiharjoituksessa käydään rukousten ja lupausten sisältö tarkoin läpi. Ne ilmaisevat kirkon yhteistä virkakäsitystä. Siksi vihkimyksen jälkeinen yhteydestä kieltäytyminen on teologisesti mahdotonta, sehän edellyttäisi omien rukoustensa ja lupaustensa kieltämistä. Yhteiseen vihkimykseen osallistuminen ei voi olla merkki osittaisesta antautumisesta, ”vastaantulemisesta”, vaan se on merkki siitä, ettei yhteydelle ole vakaumukseen perustuvaa estettä.

Vesa Ollilainen totesi perjantai-iltana, ettei hän halua kommentoida julkisesti piispan kanssa käymäänsä keskustelua.

Lue myös:

Piispa Revon vihkimä pappi ei tee alttariyhteistyötä naisten kanssa

Naisteologit: Revon ratkaisu piispainkokouksen hengen vastainen

Repo hämmästelee vihkimyksen herättelemää mielipiteenvaihtoa

Jolkkonen ja Ruokanen: Alttariyhteistyö pappisvihkimyksen ehto

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKasaako seurakuntien yhdistyminen eläkepommia?
Seuraava artikkeliEvankelikaaliset kirkot kasvussa Ranskassa

Ei näytettäviä viestejä