Lapsivainajan hautaaminen maksutta on laitonta

hauta_joutsenet420

Hautaustoimilain mukaan hautaustoimen maksujen pitää olla samansuuruiset kaikille. Näin ollen on laitonta, jos lapsivainajan hautaamisesta annetaan alennusta. Joissakin seurakunnissa tällaista laittomuutta kuitenkin harjoitetaan. Siihen nähdään inhimillisiä syitä.

Lapsen hautaaminen maksutta nousi esiin, kun
Yle Lahden uutiset
kertoi tänään Lahden seurakuntayhtymän selvittävän alle 15-vuotiaiden hautapaikka- sekä hautausmaksujen poistamista. Yhtymä selvittää, mikä vaikutus sillä olisi sen talouteen sekä sitä, olisiko päätös tasapuolinen muita kohtaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä työskentelevä vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola kertoo Kotimaa24:lle, että hautaustoimilain mukaan hautaamiseen liittyvien maksujen perusteiden pitää olla samat kaikille, joilla on oikeus tulla haudatuksi seurakunnan tai seurakuntayhtymän hautausmaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsivainajien ilmainen hautaaminen on laitonta, tai se on laillista vain niissä seurakunnissa, joissa seurakunta muutoinkin tarjoaa kaikille vainajille ilmaisen hautaamisen.

Hautaustoimilaissa on vain yksi poikkeus, jolloin maksujen samansuuruisuudesta voi poiketa. Maksuista voi myöntää kokonaan tai osittain, jos vainaja on ollut rintamaveteraani, tai siihen rinnastettavasta syystä. Maksuvapautus voi koskea myös rintamaveteraanin puolisoa.

Keskustelu saattaa herätä vasta nyt

Kun hautaustoimilakia säädettiin, lasten hautaamisen maksuista ei tuolloin Hiitolan muistin mukaan käyty keskustelua. Asia ei ole muutoinkaan noussut esiin ministeriön tasolla. Hiitola pitääkin mahdollisena, että keskustelua syntyy nyt.

Hiitolan mukaan on tuomiokapitulin asia valvoa tässä kysymyksessä hautaustoimilain noudattamista.

Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo kertoo Kotimaa24:lle tietävänsä, että Suomessa on seurakuntia, joissa lapsivainajien hautaamisesta annetaan alennuksia verrattuna aikuisten hautaamiseen. Näin on tehty jo kauan ennen hautaustoimilakia.

– Seurakunnat ovat katsoneet, että tähän on ollut perusteltuja syitä, Palo sanoo.

Seurakunnat ovat siis toimineet näin inhimillisyyttään, sillä lapsen menettäminen on traagista.

Mitään tilastoja kirkkohallituksella ei ole siitä, kuinka monissa seurakunnissa lapset saavat maksuihin huojennusta tai ilmaisen hautapaikan, jos aikuiset eivät sitä saa.

Palo itse ei ottanut Kotimaa24:lle kantaa siihen, mikä on lasten hautaamisen maksukäytännöissä laillista ja mikä ei, vaan pyysi kääntymään asiassa opetusministeriön puoleen.

Hautaustoimilaki

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon eläkevastuut vaativat sijoituksilta neljän prosentin vuosituoton
Seuraava artikkeliHindukodin kasvatti Tanskan kirkkoministeriksi

Ei näytettäviä viestejä