Kirkon ihmisoikeusfoorumissa vaadittiin oikeutta uskon julkiseen tunnustamiseen

Turvapaikanhakijaa ei saa käännyttää kotimaahansa kehottamalla häntä vaikenemaan uskostaan. Näin todettiin kirkon ensimmäisessä ihmisoikeusfoorumissa, jonka teemana olivat turvapaikanhakijat.

Islamista kristityksi kääntyneet turvapaikanhakijat aiheuttavat viranomaisille usein päänvaivaa. Onko hakijan kertomus kääntymyksestä aito vai sepitetty? Onko hakijalla todellinen vaara joutua kotimaassaan vainotuksi? Ja vaikka viranomaiset eivät häntä vainoaisikaan, ovatko sukulaiset ”luopiolle” turvallisuusuhka?

Turvapaikkahakemuksen käsittelijät saattavat pitää ratkaisevana sitä, tietävätkö hakijan kotimaan viranomaiset henkilön kääntymisestä. Jos eivät tiedä, entinen muslimi pitäköön uuden uskonsa salassa ja palatkoon kotimaahansa. Tällaiset saattavat olla kotimaahan palauttamisen perustelut.

Eilen perjantaina Helsingissä pidetyssä kirkon ihmisoikeusfoorumissa todettiin, että tällainen menettely on uskonnonvapauden vastainen. Tanskan luterilaisen kirkon maahanmuuttajatyön pastori Niels Nymann Erksen kertoi, että Tanskassa on hylätty islamista kristinuskoon kääntyneiden afgaanien ja iranilaisten henkilöiden turvapaikkahakemuksia. Heille on sanottu, että heidän ei ole syytä tunnustaa uskoaan julkisesti.

YK:n Geneven pakolaissopimus kuitenkin edellyttää tarjoamaan suojelua henkilölle, jolla on perusteltu pelko joutua uskontonsa vuoksi vainotuksi. Oikeus uskonnon vaihtamiseen ja oman uskonsa ilmaisemiseen ovat YK:n ihmisoikeussopimukset kirjattuja ihmisoikeuksia.

Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine huomautti, että mahdollisuus oman uskon tai muun vakaumuksen salaamiseen ei ole pakolaisoikeudellisesti hyväksyttävä perustelu palauttaa ihmistä maahan, jossa vakaumuksen esille tuleminen johtaisi vaaraan.

Pastori Niels Nymann Erksenin mukaan kirkolla on erityinen velvollisuus auttaa toisista uskonnoista kristityiksi kääntyneitä pakolaisia. Tämä periaate ei kuitenkaan saa jättää varjoon velvollisuutta auttaa kaikkia apua tarvitsevia, Erksen kertoi Tanskan kirkon linjauksista.

Tänään lauantaina vietetään YK:n ihmisoikeuksien päivää.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliParisuhteiden rekisteröintejä ei haluta sakraalitiloihin
Seuraava artikkeliNäyttelijät laulavat Kauneimpia joululauluja Tampereella

Ei näytettäviä viestejä