Kari Mäkinen haluaa haastaa pohtimaan, saako Jumalasta puhua julkisen elämän piirissä vai onko uskonnollinen puhe rajattava vain yksityisyyden piiriin.
– Mistä löytyy luonteva tapa ja kulttuuri puhua Jumalasta, arkkipiispa kyseli tänään mediatapaamisessa Helsingissä. Tilaisuudessa esiteltiin myös kirkon uusi Facebook-profiili.
Mäkinen kertoi huomanneensa, että kun Jumalasta yrittää puhua julkisesti, puheenaihe vaihtuu helposti. Usko jätetään helposti omaan lohkoonsa, eikä sitä käsitellä paljon esimerkiksi valtamediassa.
Mäkisen keskustelukumppaniksi kutsuttu kolumnisti Jukka Relander totesi, että monet suomalaiset eivät halua pitää uskostaan meteliä. Enemmistö on ikään kuin ”tuntemattomia kristittyjä”, Relander sanoi viitaten suomalaiseen ajattelutapaan, joka on tuttu myös Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta.
Relanderille itselleen yhteisöllinen ja kokemuksellinen usko on jäänyt vieraaksi, mutta hän on kiinnostunut kristinuskon käsitteistä. Uskonnollisten käsitteiden kieleen ja sisältöihin hän on päässyt kiinni lukemisen kautta.
Uskonnolliset käsitteet ovat Relanderin mukaan saattaneet jäädä monilla suomalaisilla hatariksi, vaikka valtaosa on osallistunut koulun uskonnon opetukseen sekä käynyt rippikoulun.
– Ikään kuin opetus ei olisi oikein onnistunut avaamaan käsitteitä, Relander kummasteli.
Lue myös Relander: Papit puhuvat mieluummin seksistä kuin kirkon opista
Ilmoita asiavirheestä