Pyhäinpäivä kerää omaiset haudoille

kynttilt420
Pyhäinpäivä on vuoden viidenneksi suosituin kirkossakäyntipäivä.
Kukkien ja kynttilöiden vieminen haudoille pyhäinpäivänä on ollut tavallista eri puolilla Eurooppaa. Suomessa tapa yleistyi toisen maailmansodan jälkeen.
Vaasan seurakuntayhtymästä kerrotaan, että vainajien muistelu haudoilla on säilynyt vilkkaana, mutta kynttilöiden määrä hautaa kohden on vähentynyt. ”Tuulikynttilät” ovat paljolti väistyneet öljykynttilöiden tieltä, jotka puolestaan vaativat lyhdyn palaakseen.
– Kun hautakivessä tai haudalla on erillinen kivi‐ tai metallilyhty, niin haudalla yleensä palaa vain yksi kynttilä, kertoo Vaasan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Pekka Mäkinen.
Myös sääolosuhteet vaikuttavat kynttilöiden määriin. Lämmin sää on Vaasassa houkutellut ihmisiä tuomaan kynttilöitä jo useamman viikon ajan.
Tampereen hautausmailta muistutetaan, että juhlapyhien jälkeen olisi hyvä, jos omaiset piipahtaisivat siivoamassa haudoilta roskat.
– Jos haudoille tuodaan kynttilöitä, toivomme, että ne voitaisiin käydä hakemassa pois. On mukavamman näköistä, kun ne on kerätty, sanoo Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen.
Lehtosen mukaan Tampereen hautausmaille järjestetään roska-astioita, joihin voi lajitella kynttilän hatun ja muoviosan erikseen.

Lue pastori, tietokirjailija Kari Kuulan kirjoitus pyhäinpäivän kristillisestä sanomasta

kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVapaaehtoiset sytyttävät kynttilöitä haudoilla
Seuraava artikkeliHS: Valtaosa suomalaista hyväksyy abortin ja eutanasian

Ei näytettäviä viestejä