Yhtymän muodostaisivat kapitulin mukaan yhden ruotsinkielisen seurakunnan lisäksi neljä suomenkielistä seurakuntaa: Tuomiokirkkoseurakunta (nykyiset Tuomiokirkko, Pyynikki ja Kaleva), Tampereen Eteläinen seurakunta (nykyiset Härmälä, Viinikka ja Hervanta), Messukylän seurakunta (nykyiset Messukylä, Aitolahti ja Teisko) sekä Harjun seurakunta.
Tuomiokapituli sai pitkän prosessin päätteeksi seurakuntaneuvostojen ja yhteisen kirkkovaltuuston lausunnot eri rakennevaihtoehdoista. Kapitulin mukaan ne kuvastivat edelleen vallitsevaa hajaannusta ja yhteisen näkemyksen puutetta seurakuntien lukumäärästä.
Tuomiokapitulin mielestä yhteisen kirkkovaltuuston esittämä kuuden suomenkielisen seurakunnan malli ei ratkaisisi Tampereen yhtymärakenteen ongelmia. Kapitulin mukaan yhtymässä tarvitaan isoa muutosta johtamisjärjestelmään ja toimintakulttuuriin. Esimies-alaissuhteita on selkeytettävä. Keskusjohtoisuutta ja hallinnon raskautta on purettava. Ratkaisut koskevat sekä henkilöstö- että toimitilavähennyksiä.
Kapituli arvioi, että esitetty neljän suhteellisen tasakokoisen ja riittävän ison seurakunnan rakenne mahdollistaa oikeudenmukaisen resurssien jaon. Tuomiokapituli on rakenneratkaisuja vertaillessaan pitänyt ensiarvoisena, että seurakuntaelämässä toteutuu jäsenlähtöisyys. Kapituli luottaa erityisesti lähikirkkorakenteeseen, joka mahdollistaa seurakuntalaiskeskeisen toimintatavan ja paikalliset moniammatilliset työntekijätiimit. Tampereelle kaavaillaan noin 15 lähikirkkoaluetta.
Tuomiokapitulin esitys etenee seuraavaksi kirkkohallitukseen. Toiveena on saada kirkkohallituksen lopullinen ratkaisu mahdollisimman pikaisesti joulukuussa tai tammikuussa.
Ilmoita asiavirheestä