Henrik Perret on huolissaan kirkon yhtenäisyydestä. Hän kehottaa kirkon jäseniä vakavaan itsetutkiskeluun, ettei aiempien sukupolvien työtä kirkon yhtenäisyyden vaalimiseksi pilata.
Virkaiältään kenties vanhin kirkolliskokousedustaja nostaa asian ensi kuun kirkolliskokouksessa esiin. Perret näkee kirkossa paluuta 1960-luvun vastakkainasettelun aikaan.
– 1980-1990-luvuilla oltiin vahvasti eri mieltä, mutta kuuluttiin yhteen ja kuunneltiin toisia. Oli selkeästi voimakkaampi me-henki. Yhdessä itkettiin erimielisyyttä ja naurettiin monille asioille, kirkolliskokouksessa 1983 aloittanut Perret muistelee. Samat sanat pätevät kirkkoon.
Hän on huolissaan kirkossa yleistyvästä vihapuheesta. Sitä on ilmassa muun muassa puhuttaessa lähetysjärjestöjen rahoista. Herätysliikkeille tarjotaan nyt joistakin seurakunnista rahaa ”tyyliin polvistu niin saat kaiken tämän”.
– Tämä johtaa äkkiä siihen, että jotkut rupeavat kirkkokansaa kehottamaan olemaan antamatta kolehtia. Tämä menee äkkiä aivan villiksi. Kyllä kirkon lähetysjärjestöille pitää antaa tukea.
Perret on tyytyväinen, että kirkkohallitus on valinnut ”tasapuolisemman tien” kuin pääkaupunkiseudun seurakunnat, jotka ovat vähentäneet tiettyjen lähetysjärjestöjen tukemista.
– Myös me maksamme kirkollisveroa, hän muistuttaa.
– Tämä on ennenkuulumatonta, eikä tässä ole minkäänlaista demokratiaakaan. Kirkon pitää harjoittaa hengellistä valtaa, Jumalan sanan julistusta, opettamista, argumentointia, keskustelua ja kuuntelemista.
– Niitä on liian vähän, jotka sanovat niin kuin Mauno Koivisto, että ”tarttis tehdä jotain”. Toki on sanottava, että viime aikoina on ollut sellaisiakin ääniä teologisesti eri tavoin ajattelevilta, että kirkkoon pitäisi saada mahtumaan myös perinteisesti ajattelevia. Ja on kirkolliskokouksessa vieläkin myös ystävyyttä yli rajojen.
Perret muistuttaa, että kirkon talous on heikkenemässä ja se tarvitsee jokaikistä jäsentään.
– Jos herätysliikekansa kokee, että kirkko sulkee heille ovensa, sitä voidaan katua katkerasti ehkä jo muutaman vuoden päästä.
Lue myös: Kolme lähetysjärjestöä menettämässä tukensa Helsingissä
SANSA hämmentyi kolehtilinjauksesta: Voiko meiltä enempää pyytää?
Ilmoita asiavirheestä