Tuki kasvaa mutta lähetystyöntekijöiden määrä putoaa

Suomen lähetysneuvoston jäsenyhteisöjen kautta ohjattiin taloudellista tukea kansainväliseen lähetys- ja diakoniatyöhön vuonna 2010 lähes viisi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tuki kasvoi yli kolme miljoonaa euroa. Sen sijaan Suomesta lähetettyjen lähetystyöntekijöiden määrä väheni selvästi.

Lähetysneuvoston jäsenyhteisöissä käytettiin ulkomaiseen toimintaan viime vuonna 80,6 miljoonaa euroa. Tuotot olivat yhteensä 83,9 miljoonaa euroa. Summa koostuu pääosin seurakuntien antamista talousarviomäärärahoista, vapaaehtoisesta kannatuksesta ja julkisesta rahoituksesta.

Ulkomaisen toiminnan kulut olivat 61,7 miljoonaa euroa. Eniten varoja käytettiin avustuksiin ja kehitysyhteistyön hankkeisiin, yhteensä lähes 32 miljoonaa. Lähetys- ja avustustyöntekijöiden henkilöstökuluihin kului 19,6 miljoonaa eroa.

– Suomesta lähetetään enemmän suoraa taloudellista tukea kuin suomalaisia lähetystyöntekijöitä kansainväliseen lähetys- ja diakoniatyöhön. Varoilla palkataan kohdemaissa muun muassa kansallisia työntekijöitä ja tuetaan kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä toteuttamaan lähetystehtäväänsä, kertoo Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Timo Vasko.

Lähetystyöntekijöiden määrä supistui 78:lla

Joulukuun lopussa 2010 Suomella oli 742 lähetystyöntekijää eri puolilla maailmaa, kun vuoden 2009 lopussa työntekijöitä oli 820. Aasiassa oli lähetystyöntekijöitä 322, Afrikassa 186, Euroopassa 163, Latinalaisessa Amerikassa 32, Oseaniassa 28 ja Pohjois-Amerikassa 11.

Työntekijät toimivat muun muassa seurakunta- ja evankelioimistyössä, opetustehtävissä, terveydenhoidossa ja sosiaalityössä, maa- ja metsätaloudessa sekä hallinnollisessa ja teknisessä työssä. Tehtäviin kuuluu myös Raamattu- ja kirjallisuustyötä.

Vuonna 1919 perustettuun Suomen lähetysneuvostoon kuuluu 31 lähetystyötä tekevää kirkkoa, kristillistä yhteisöä ja lähetysjärjestöä eri kristillisistä tunnustuskunnista. Kirkon Ulkomaanapu ei ole Suomen lähetysneuvoston jäsen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTS: John Vikström huolissaan pienten seurakuntien kohtalosta
Seuraava artikkeliVikström TV:ssä: ”Yhteiskunnassa ei tilaa keskeneräisyydelle”

Ei näytettäviä viestejä