Kirkon Ulkomaanavun ekokoulu avattiin Haitissa

Ekokoulu2

Ekokoulu on ympäristöystävällinen, maanjäristyksen ja hurrikaanin kestävä ja saa energiansa aurinkopaneeleista. Sunnuntaina avattiin ensimmäinen pysyvä Kirkon Ulkomaanavun rakentama koulu Haitissa.

Lähes tuhat ihmistä Léogânen kaupungista, mukaan lukien hallituksen edustajat, yhteisöjen johtajat, oppilaat ja opettajat olivat kokoontuneet sunnuntaiaamuna Saint Matthieun koulun virallisiin avajaisiin. Saint Matthieun koulu, joka sijaitsee muutama kymmenen kilometriä länteen Port-au-Princestä, on arkkitehti Matti Kuittisen piirtämän koulun ensimmäinen protyyppi. Sen on rakentanut Kirkon Ulkomaanapu yhdessä ACT -allianssin ja Canadian Engineering Companyn kanssa.

Matti Kuittinen lähestyi Kirkon Ulkomaanapua idealla koulujen jälleenrakentamisesta sen jälkeen, kun valtava maanjäristys oli iskenyt Haitin niemimaalle tammikuussa 2010. Oppilaille piti luoda turvallinen opiskeluympäristö, rakennuksen hiilijalanjäljen tuli olla pieni ja sen tuli olla ympäristön kannalta kestävä.

Seitsemän luokkahuoneen koulu 350 oppilaalle ja 18 opettajalle, yhteisötila, keittiö ja käymälät näyttävät tavalliselta koululta. Mutta sisältäpäin kaikki on erilaista. Seinät on tehty rakennusmurskasta, jota on saatu lähistön maanjäristyksessä sortuneista rakennuksista. Biokäymälät palvelevat koulua ja yhteisöä sekä tuottavat koulukeittiön helloille biokaasua. Aurinkopaneeleista saadaan energiaa valaistukseen ja tietokoneita varten.

Vuoden 2010 maanjäristys kirjaimellisesti repi alas 65–70 prosenttia Haitin kouluista jättäen jälkeensä vain murskaa ja kiviä. Ekokoulu on suunniteltu kestämään hurrikaaneja ja maanjäristyksiä.

Kirkon Ulkomaanapu ja Matti Kuittinen varmistivat, että paikallinen yhteisö oli osallisena koko prosessissa.

– Léogânen ja Matthieun asukkaat ovat itse asiassa rakentaneet itse oman koulunsa, sanoo David Korpela, Kirkon Ulkomaanavun Haitin maajohtaja.

(Kuva: Ben Depp)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuther-säätiön asema kirkossa hämmentää ulkomaita myöten
Seuraava artikkeliArktisen keskuksen Arktikumin kellarin kätkössä tiedeaarre

Ei näytettäviä viestejä