Lakialoite sukupuolineutraaliksi avioliittolaiksi valmistui

eduskuntatalo_205x205

Eduskunnassa on valmistunut lakialoite sukupuolineutraaliksi avioliittolaiksi tai tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi, kuten aloitteen valmistelleet kansanedustajat sitä kutsuvat.

Laki sukupuolineutraalista avioliittolaista jäi pois tuoreen hallituksen hallitusohjelmasta. Hetimmiten hallitusneuvottelujen jälkeen kuitenkin ilmeni, että joukko kansanedustajia valmistelee lakialoitetta. Lakialoite on nyt valmis ja se aiotaan julkistaa ensi viikolla, kertoo lakialoitetta valmistellutta työryhmää vetänyt kansanedustaja Lasse Männistö
Kotimaa24:lle. Aloitteen julkistamisen jälkeen aloitetaan kansanedustajien nimien keruu sen taakse.

Männistö kertoo, että valmistunut lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi tähtää siihen, että ”avioliitto olisi yksi juridinen instituutio, jolla säädellään kahden ihmisen välistä avioliittoa”. Käytännössä siis mies- ja naisparit olisivat samalla viivalla heteroparien kanssa.

– Millään tavalla lakialoite ei käsittele tai ota kantaa kirkon tai muiden uskonnollisten yhteisöjen asioihin. Aloitteessa asiaa käsitellään vain ja ainoastaan lainsäädännön ja julkisen ja juridisen avioliittoinstituution osalta. Kirkoilla ja uskontokunnilla on meidän näkemyksen mukaan tulevaisuudessakin oikeus tehdä itse päätöksiä, millaisia reunaehtoja uskontokunnat asettavat vihkimyksille. Siihen ei tässä aloitteessa puututa.

Männistö itse painottaa, että lakialoitetta on valmisteltu laajapohjaisesti ja puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä.

Oikeusministeriö ei ole ollut mukana lakiesityksen valmistelussa, vaikka siinä on käytetty muun muassa eri juridisia asiantuntijoita. Lakialoite nojaa Männistön mukaan asiantuntijoiden lisäksi myös oikeusministeriön aiemmin laatimaan selvitykseen samaa sukupuolta olevien parisuhteiden sääntelystä.

Männistön vetämän työryhmän jäsenet olivat Susanna Huovinen (sd.), Oras Tynkkynen (vihr.), Silvia Modig (vas.) ja Astrid Thors (r.).

Kesällä käytiin vilkasta keskustelua siitä, miten lakialoite voisi edetä eduskunnassa. STT:n selvityksen mukaan eduskunnan lakivaliokunnan enemmistö ei kannata aloitetta, ja tämä voisi estää sen etenemisen. Julkisuudessa nousi esille myös vaihtoehtoisia tapoja lakialoitteen etenemiseksi. Männistö ei tässä vaiheessa pohdi sitä, miten aloite käytännössä voisi eduskunnassa edetä. Hän toteaa vain, että mikäli aloitteen allekirjoittajiksi saadaan eduskunnan selkeä enemmistö, tällä on painoarvoa.

Lue myös: Arhinmäki ja Räsänen: Näin avioliittolaista todella päätettiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKotimaa: Espoon piispasta ei tule värikästä mediapersoonaa
Seuraava artikkeliMuusikoiden tähdittämä dalit-kampanja kerää suosiota

Ei näytettäviä viestejä