Isra Lehtinen. Aluksi täälläkin vallitsi sellainen vihan ilmapiiri, että kadulla sai pelätä. Toisaalta iskujen jälkeen eri muslimijärjestöt kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan muistakin kuin sisäisistä asioistaan.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös media on muuttunut, nyt kerrotaan jo asiallistakin tietoa islamista.
Isra Lehtinen oli tulossa tyttärensä kanssa bussilla kotiin, kun hän kuuli jonkun puhuvan kännykkään siitä, että New Yorkissa lentokoneet olivat lentäneet päin World Trade Centerin pilvenpiirtäjiä. Kotona televisiosta sitten selvisi koko tapahtuman kamaluus.
– Se oli aivan kamala uutinen, pelästyin ja ajattelin heti, että tästä seuraa valtava paine muslimeille, kertoo Suomen islamilaisen neuvoston tiedottaja Isra Lehtinen. Toivoin vain, että tekijät saataisiin mahdollisimman nopeasti selville.
Hän piti tyttärensä muutaman päivän pois hoitopaikasta, koska ei voinut olla varma ympäristön reaktioista.
– Pari viikkoa iskujen jälkeen täälläkin vallitsi sellainen vihan ilmapiiri, että ulkona liikkuessa piti pelätä käykö joku päälle, katseet olivat sellaisia. Sama tapahtui 2004 Lontoon pommi-iskujen jälkeen.
Ilmapiiri on kymmenessä vuodessa muuttunut Lehtisen mukaan sekä parempaan että huonompaan. Arkielämässä muslimeihin on jo totuttu, mutta äärioikeiston nousu kertoo koventuneista asenteista. Edelleen terrori-iskut yhdistetään muslimeihin, kuten kävi Norjankin tapauksessa, pohtii Lehtinen.
Parempaan suuntaan on menty siinä, että mediassa on nyt alkanut olla asiallistakin tietoa islamista ja muslimien mielipiteistä ollaan kiinnostuneita.
– Iskujen jälkeen saatiin ensimmäistä kertaa koolle laaja muslimiyhteisöjen kokous, jossa terrori-iskut tuomittiin, mutta silloin se ei vielä mediaa kiinnostanut, kertoo Isra Lehtinen. Nyt vastaavassa tilanteessa meihin otettaisiin heti yhteyttä.
Samalla luotiin pohja myös islamilaisten yhteisöjen yhteistyölle, jota oli yritetty saada aikaan jo 90 -luvun puolesta välistä lähtien.
Ilmoita asiavirheestä