Vaalilainsäädännön asiantuntijan Lauri Tarastin mukaan kirkosta 15.8. jälkeen eronneet henkilöt voivat käytännössä äänestää seurakuntavaaleissa.
– Kun vaaliluettelo on lainvoimainen, sitä pitää noudattaa. Luetteloa ei enää tässä vaiheessa voi muuttaa, ellei sitä ryhdytä kokonaan purkamaan. Se taas tuskin on mahdollista jo pelkästään kirkosta eronneiden määrän vuoksi, hän sanoo.
Vaalikelpoisuudessa tapahtuu muutoksia myös yleisissä vaaleissa, jolloin äänioikeutettujen luettelo ei kaikilta osin ole ajantasainen. Luetteloa on kuitenkin lain mukaan seurattava mahdollisista muutoksista huolimatta.
– Sama tilanne on myös kirkossa. Näin on ollut pakko säätää, koska muuten tätä ei olisi mitenkään saatu toimimaan.
Tarastin mukaan hallinto-oikeus voi poikkeustapauksissa purkaa luettelon yksittäisten henkilöiden osalta, mikäli he eivät esimerkiksi ole mukana luettelossa vaikka olisivat äänioikeutettuja eli esimerkiksi liittyneet kirkkoon 15.8. jälkeen.
– Purkuja tulee joka vaaleissa. Luettelo voidaan purkaa kaksikin päivää ennen vaaleja yksittäisen henkilön puolelta.
Tarasti ei usko, että seurakuntavaaleja voitaisiin luettelon epäselvyyksien vuoksi jälkikäteen kumota, kuten tiedotusvälineissä on spekuloitu.
– Vaali ei minusta voi mennä kumoon, jos on noudatettu lainvoimaista luetteloa. Luettelon virheen perusteella ei voi vaatia vaaleja kumottavaksi vaalien jälkeen. Tällaista tilannetta ei ole ollut yhtään kertaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mutta luulisin, että sellainen ei menisi läpi, Tarasti arvioi.
Tarasti ei kuitenkaan suosittele äänestämistä kirkosta eronneille.
– Moraalisesti ottaen he eivät saisi äänestää, koska he eivät enää ole kirkon jäseniä. Jos he niin tekevät, se ei tule missään esiin, Tarasti sanoo.
Ilmoita asiavirheestä