Tasa-arvovaltuutettu: Nokia Missio toiminut Koiviston tapauksessa oikein

Markku Koiviston tapauksen myötä ovat noussut keskusteluun myös seksuaalisen häirinnän rikosoikeudelliset seuraamukset. Seksuaalisesta häirinnästä säädetään Suomessa tasa-arvolaissa, jota sovelletaan osana työlainsäädäntöä. Sen perusteella ei voida rangaista häiritsijää vaan ainoastaan työnantajaa, mikäli se ei puutu häirintään.

Lainsäädännössä seksuaalinen häirintä liittyy yksinomaan työelämään, eikä seksuaalinen häiritä ole rikos. Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen kertoo, että häirintä muuttuu tekijälleen rangaistavaksi vasta kun siihen liittyy jonkin rikoslaissa määritellyn teon tunnusmerkit.
– Kysymyksessä pitäisi olla esimerkiksi raiskauksen yritys. Rikoskynnys on tässä suhteessa korkea, Mäkinen sanoo Kotimaa24:lle.
Työlainsäädäntö määrittelee, että esimiesasemassa oleva henkilö on vastuullinen valvoja työelämää koskevien säädösten ja määräyksien noudattamisessa. Koiviston kaltaisissa tapauksissa, joissa esimies itse on väitetty häiritsijä, yrityksen tai yhdistyksen hallituksella on asiaan välitön puuttumisvelvollisuus.
– Työlainsäädännöllisesti katsoen Nokia Mission Churchin  ja Nokia Missio ry:n hallitukset ovat tapausten tultua heidän tietoonsa toimineet Koiviston kohdalla aivan oikein, Mäkinen toteaa.

Tasa-arvovaltuutettu ei ota kantaa Nokia Mission viestintään Koiviston tapauksessa.

Lue myös:

Radio Dei: häirinnästä kertominen journalistinen velvollisuus

Radio Dei; Koivisto ahdistellut seksuaalisesti miehiä

Tutkija: Karismaattinen johtajuus altistaa hairahduksille

Koiviston tehtävistä vapauttamiseen ei liity rikosprosessia

Nokia Missio erotti Markku Koiviston

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUudet turistipapit aloittavat
Seuraava artikkeliMiikka Ruokanen todennäköisesti ehdolle Kuopion piispaksi

Ei näytettäviä viestejä