Kirkko valmis keskustelemaan yhteisövero-osuuden korvaamisesta budjettirahoituksella

kirkko_ja_raahpinokaatu205Jukka Keskitalon mukaan kirkko on valmis keskustelemaan nykyisen yhteisöveromallin sijaan myös suorasta budjettirahoituksesta.

Selvitys on tarkoitus tehdä jo tämän vuoden loppuun mennessä. Siinä on tarkoitus kartoittaa, mitä lakisääteisiä yhteiskunnallisia tehtäviä seurakunnilla on, kuinka suuret nettomenot niistä koituvat ja miten valtio voi korvata ne kirkolle.

– Nykyisin seurakuntien saama osuus yhteisöverosta on katsottu seurakuntien vapaaksi tuloksi, mutta toisaalta sen oikean tason määrittelyssä yhteisöveron tuottoa on verrattu kirkon lakisääteisistä tehtävistä aiheutuviin kustannuksiin.

Keskitalon mielestä yhteisöverorahoitus on jatkossakin mahdollinen, mutta selvityksessä tullaan pohtimaan myös vaihtoehtoista korvaustapaa eli valtion lakisääteistä budjettimäärärahaa.

– Kirkon puolelta on valmiutta keskustella järjestelmän muutoksesta, jos tietyt ehdot täyttyvät. Näitä ovat yhteiskunnallisten tehtävien riittävän laaja määritelmä, kustannusten korvaamisen oikea ja riittävä lähtötaso sekä budjettimäärärahan kehityksen sitominen täydellä painoarvollaan indeksiin.

Keskitalo muistuttaa, että selvityksessä tulee arvioida myös muut seurakuntien tehträvät, jotka tukevat yhteiskuntaa.

– Esimerkiksi eräät diakoniatyön osa-alueet, perheneuvonta ja vaikkapa maahanmuuttajien kotouttamiseen osallistuminen. Nämä eivät ole kirkolle lakisääteisiä, kuten hautaustoimi, mutta yhteiskunnan kannalta tehokkaasti ja taloudellisesti hoidettuja palveluja.

korvausasia on Keskitalon mukaan kirkon ja valtion suhteiden kannalta niin iso ja periaatteellinen, että kirkkolain mukaan kirkolliskokouksen tulee antaa asiasta selvityksen jälkeen lausunto.

– Selvityksen ja kirkolliskokouksen lausunnon jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen ja katsotaan kumpi malli on parempi rahoituskanava, yhteisöveromalli vai budjettimalli.

Lue Kirkon yhteisövero-osuuteen puolitettu korotus

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTaizé-sanaa ei enää tulisi käyttää tilaisuuksien nimessä
Seuraava artikkeliYhdysvaltalaiset poliitikot äänestäjiään uskonnollisempia

Ei näytettäviä viestejä