Vuorovaikutuskouluttaja: Virtuaalisuukko ei korvaa aitoa

Emmons205Stephen Emmons muistuttaa, että kasvotusten keskustelu ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä myös nykyisellä mobiiliaikakaudella. Yhdysvaltalainen Emmons luennoi keskiviikkona Nuorten Keskuksen tilaisuudessa Helsingissä.

Nuorten Keskuksen nuorille ihmissuhdetaitoja opettavat Nuisku-kurssit täyttävät tänä vuonna 30 vuotta. Ensimmäisiä ohjaajia 1980-luvulla kouluttanut Emmons toteaa, että 30 vuodessa paljon on muuttunut. Internetin ja tekstiviestien kasvottomuus on nykyajan nuorten arkitodellisuutta.

– Uudet viestintätavat ja virtuaalitodellisuus herättävät vanhemmissa paljon huolta. Huolet ovat samoja kulttuurista riippumatta. Olen osallistunut koulutuksiin myös Kiinassa, ja sielläkin vanhempien yleisin kysymys on, miten saada lapset pois tietokoneen ääreltä, Emmons sanoo.

Uusista viestintämuodoista ei kuitenkaan ole nuorille pelkkää haittaa. Emmons kertoo kohtaamastaan äidistä, jonka poika pelasi tietokoneella tuntikausia. Äiti seurasi pojan pelaamista sivusta ja tajusi tämän käyttävän aikaansa hidastempoiseen ja loogista ajattelua vaativaan strategiapeliin. Peli sai pojan kiinnostumaan suurista kokonaisuuksista ja taloudesta, ja hän valmistui myöhemmin ekonomiksi.

– Tällaisissa tapauksissa kahden tunnin aikarajoista ei ole mitään hyötyä. Jokaisen perheen onkin tehtävä omat ratkaisunsa aina tilanteen mukaan. Kuunnelkaa enemmän, puhukaa vähemmän, Emmons neuvoo.

Uusista viestintäkanavista otettava hyöty irti

Vuorovaikutuksessa on Emmonsin mukaan kuuntelun lisäksi tärkeää myös tarpeiden tunnistaminen. Useimmissa konflikteissa väitellään ratkaisuista ja lopputuloksista, kun pitäisi puhua tarpeista ja siitä, miten ne toteutetaan.

– Sen sijaan, että annetaan nuoren kerjätä uutta kännykkää, pitäisi häneltä kysyä, mitä hyötyä kännykästä hänelle on. Silloin saattaa selvitä, että todellinen tarve onkin vaikka kavereiden kanssa juttelu tai samaan ryhmään kuuluminen.

Tällainen tehokas vuorovaikutus on hankalaa jo tavallisessa keskustelussa, mutta verkossa se on Emmonsin mukaan vieläkin vaikeampaa.

Emmonsin mukaan viestintäkulttuuri on muuttunut pysyvästi, ja hän kehottaakin ottamaan uusista viestintäkanavista kaiken hyödyn irti. Toisaalta hänen mukaansa virtuaalimaailma tulee aina jäämään toiseksi kasvotusten tapahtuvalle keskustelulle. Esimerkiksi virtuaalisuukko ei tulevaisuudessakaan pysty korvaamaan oikeaa suudelmaa.

(Kuva: Pirita Paananen)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaheneva ruokakriisi on globaali turvallisuusuhka
Seuraava artikkeliRV: Helluntailähettien määrä laski viidenneksen

Ei näytettäviä viestejä