Espoonlahti päättää tänään Sley-messujen kohtalosta

Espoonlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto käsittelee tänään seurakunnan tiloissa järjestettäviä ja kirkossa paljon puhetta herättäneiden Sley-messujen kohtaloa. Asiasta alun perin Esse-lehdessä keskustelun käynnistänyt Espoonlahden seurakuntalainen Markku Kilpiö toivoo, että päätös etenisi tuomiokapitulin ratkaistavaksi.

– Silloin siitä tulisi osa kirkon linjausta. Minusta on kohtuutonta, että yksittäiset seurakunnat joutuvat tekemään tällaisia linjapäätöksiä.

Kilpiön mukaan on täysin arvaamatonta, miten seurakuntaneuvosto asiasta päättää.

Kirkkoherra Jouni Turtiaisen esitys on, että seurakunta jatkaa yhteistyötä ja tilojen myöntämistä Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle Sleylle. Turtiainen on perustellut kantaansa kirkon moniäänisyyden kunnioittamisella ja erilaisuuden hyväksymisellä. Turtiainen itse hyväksyy naispappeuden, mutta seurakunnan Iivisniemen kappelissa noin joka toinen viikko toimitettavissa Sleyn messuissa ei naispappeja ole, koska Sley on vanhalla virkakannalla.

Turtiaisen mukaan Iivisniemen kappelin kohdalla ei voi puhua erillismessuista tai sukupuoliperusteisista työvuorojärjestelyistä, koska jumalanpalveluksen toimittavat Sleyn papit. Turtiaisen mukaan työvuoroja ei järjestellä myöskään siksi, että pappien työvuorolistat tehdään seurakunnassa vain Espoonlahden kirkkoon ja Soukan kappelille.

Lisäksi Turtiainen katsoo, että kirkon ja herätysliikejohtajien vuoden 2009 tahdonilmaisu puoltaa Sleyn messujen järjestämistä. Espoon piispa Mikko Heikka tulkitsee tahdonilmaisua toisin eikä näe seurakunnan päätöstä luovuttaa tilat Sleyn säännönmukaiseen jumalanpalveluskäyttöön tahdonilmaisun mukaisena. Juuri Heikka on pyytänyt kirkkoherralta seurakuntaneuvoston lausuntoa Iivisniemen kappelin antamisesta Sleyn messutoimintaan.

Koko Iivisniemen jumalanpalveluskeskusteluun tuo oman lisävärinsä se, että Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa järjestetään messuja aivan vastaavalla periaatteella kuin Espoossa. Oulussa sekä hiippakunnan piispa että tuomiorovasti tukevat paikallista yhteistyötä muun muassa tahdonilmaisuun vedoten.

Palvelua vai eriseurojen ruokkimista?

Markku Kilpiö on lähettänyt seurakuntaneuvostolle tiedoksi oman tulkintansa tahdonilmaisusta. Hänen mielestään paperi kuuluisi juristien luettavaksi.

– Sitä voi lukea eri tavoilla, se on epämääräinen paperi, teologian maisteri Kilpiö sanoo.

Seurakunnan jäsen Simo Helvilä on puolestaan puolustanut Iivisniemen messuja Esse-lehden mielipidepalstalla. Kun Kilpiö on ollut huolissaan siitä, että Sley-messut eristävät seurakuntalaisia toisistaan, Helvilä katsoo, ettei messuja pidetä eriseurojen ruokkimiseksi. ”Kirkon linja on moneen suuntaan hyvin suvaitsevainen. Sen pitäisi kattaa seurakuntalaisten palvelupyynnöt, jotka eivät ole ristiriidassa Raamatun sanan kanssa”, Helvilä kirjoittaa Essessä (20.4.) ja antaa tukensa Sley-messuille.

Helvilä kokee kirkkoherra Turtiaisen toimineen ansiokkaasti messuja puolustaessaan.

– Ne eivät ole erillismessuja, ne ovat kaikille vapaita, hän sanoo.

– En Sleytä sen paremmin tunne, mutta arvostan ihmisiä, joita olen heikäläisissä tavannut. Edustan itse lestadiolaisuutta. En toivo riitoja enkä erimielisyyttä vaan suvaitsevaisuutta heille, jotka haluavat pitää vanhasta kiinni, Helvilä sanoo Kotimaa24:lle.

Espoonlahden seurakuntaneuvosto on koolla tänä iltana. Kotimaa24 kertoo myöhäisillasta, mitä seurakuntaneuvosto päätti.

Lue myös: Piispa Heikka ei salli Espoon naispapittomia messuja

Sleyn erillismessuja Espoossa – moniäänisyyttä vai syrjintää?

Oulun tuomiorovasti hämmästelee Heikan ”inkvisitio-linjaa”

Kirkkoherra pysyy kannassaan – Sley-messut jatkuvat

Naisteologien pj: Oulun ja Espoon messut ovat erillismessuja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIslam-asiantuntija pelkää terroria Osaman kuoleman jälkeen
Seuraava artikkeliArkkipiispa perää aikuisempaa keskustelua kirkkoon

Ei näytettäviä viestejä