Kallion kolehdinkannosta lopullinen selvyys

Helsingin Kallion seurakunnan palmusunnuntain kolehdinkannosta on käyty pitkään keskustelua. Seurakuntaneuvosto päätti jo evätä kolehdin Älä alistu! -kampanjassa mukana olleelta Suomen Raamattuopistolta ja antaa sen Yhteisvastuukeräykselle. Tämä olisi kuitenkin ollut kirkkolain vastainen päätös, kirkkohallituksen kolehtipäätökset sitovat seurakuntia. Kirkkoherra Heikki Ahonen kertoo nyt, miten palmusunnuntain kolehti seurakunnassa kerätään.

– Palmusunnuntain kolehti kerätään sekä Kallion että Alppilan kirkossa kirkkohallituksen määräyksen mukaisesti Suomen Raamattuopiston säätiölle. Koska yhteisvastuukeräys on edelleen käynnissä, kirkkovieraat voivat niin halutessaan antaa rahalahjansa myös Yhteisvastuukeräyksen lippaaseen kirkon eteisessä messusta poistuessaan.

Ahonen on henkilökohtaisesti sitä mieltä, ettei kirkkohallituksen pitäisi määrätä kannettavaksi pakollisia kolehteja järjestöille, ”joiden raamatuntulkinta ja siitä nouseva toiminta poikkeavat merkittävästi luterilaisen kirkon linjauksista ja aiheuttavat erimielisyyttä seurakunnissa”.

– Näissä tapauksissa kirkkohallitus voisi vain suositella kohteita ja jättää päätäntävallan yksittäisille seurakunnille. Äkillisten rajujen muutosten tekeminen ei kuitenkaan ole oikea tapa edetä asiassa. Lähetysjärjestöille on annettava aikaa sopeutua muutokseen, jotta ei aiheuteta tarpeetonta kärsimystä kentällä niiden parissa, joille avustukset on tarkoitettu ja kerätty. Erilaisuuden sietokykyä, kärsivällisyyttä ja malttia pitäisi löytyä nyt kaikilta osapuolilta.

Herätysliikepohjaine Älä alistu! -kampanja herätti maaliskuussa kovan keskustelun sen vuoksi, koska siinä muun muassa katsottiin homoseksuaalien voivan muuttua heteroseksuaaleiksi kristinuskon avulla.

Lue myös: K&k: Malmilla kierretty kirkkohallituksen kolehtipäätöstä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaavalin Synodin puheenjohtaja: Kirkko on kriisissä
Seuraava artikkeliPaastovinkki 34/40: Anna elämän lahja

Ei näytettäviä viestejä