Arkkipiispa Kari Mäkinen arvioi tänään piispainkokoukselle pitämässään puheessa, että yhteiskunnassa kahden eettisen lähtökohdan välillä vallitsee ristipaine: kultaisen säännön arvojen ja markkina- ja kulutusliberalismin arvojen. Mäkinen myös linjasi kirkon roolia arvokeskustelussa.
”Vuoden aikana on käyty runsaasti keskustelua, joka on koskenut kirkkoa. Keskustelussa on käsitelty myös koko yhteiskunnan kannalta vaikeita kysymyksiä kuten homoseksuaalisuus ja lasten hyväksikäyttö, teemoja jotka liittyvät myös tämän piispainkokouksen asialistaan”, Mäkinen aloitti avauspuheensa.
Mäkisen mukaan tässä keskustelussa kirkolta odotetaan aktiivista panosta.
”Odotus on oikeutettu. Mutta silloin kyse ei ole siitä, että kirkko muiden ohella tuottaisi julkisuuden markkinoille arvojen nimellä kulkevia mielikuvia, joista kuluttaja voisi valita mieluisimman. Kirkon rooli arvokeskustelussa on toinen.”
Mäkisen mielestä kirkon tehtävä ei ole nimetä arvoja, jotka ihmisten tulisi valita, sillä merkitsevät arvot eivät synny valitsemalla.
”Niihin voi vain kasvaa niin kuin perusturvallisuuteen kasvetaan. Kirkon ensisijainen tehtävä on vahvistaa sellaista turvallisuutta, joka kestää keskeneräisyyden, yksinkertaisesti olemalla kirkko, uskonyhteisö, Jumalan kansa. Uskon perinnön ytimestä nousevat kieli, kuvat, symbolit ja kertomukset, joitten kautta on mahdollista käsitellä, ei vain menestymisen ehtoja ja edellytyksiä vaan myös särkyneisyyttä, epäonnistumista, pahuutta ja epätietoisuutta.”
Mäkinen painotti kultaisen säännön (”Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”) merkitystä yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa.
”Kultainen sääntö ei erottele sitä, ketkä ansaitsevat tulla kohdelluiksi niin kuin itse tahtoo tulla kohdelluksi. Toiselle kuuluu sama oikeus kuin minulle riippumatta hänen uskonnostaan, kansallisuudestaan, syntyperästään, suorituksistaan, työpanoksestaan, älykkyydestään, sukupuolestaan tai ominaisuuksistaan. Vastuu tämän toteutumisesta kuuluu kaikille ihmisille.”
”Kultainen sääntö ei luettele normeja eettisen toiminnan pohjaksi. Etiikan perusta on yksinomaan siinä, miten kykenee asettumaan toisen ihmisen asemaan ja tunnistamaan hänen tarpeensa”, Mäkinen sanoi.
Mäkisen mielestä kultaisen säännön korostaminen arvojen lähtökohtana on entistä tarpeellisempaa, koska näyttää siltä, että sen rinnalla esiintyy yhä enemmän toisenlaisen ihmiskäsityksen ja eetoksen pohjalta nousevia arvoja. Ne ovat luonteeltaan maailmanlaajoja ja niitä tukee liberalistisen talouden markkina- ja kulutusideologia.
Lue Mäkisen puhe kokonaisuudesaan
+ Piispainkokous kokoontuu tänään ja huomenna Helsingissä Kirkkohallituksen toimitalossa. Kokous keskustelee asialistan mukaisesti selonteosta rippisalaisuuden ja lastensuojelun yhteensovittamiseksi sekä pastoraalisesta ohjeesta, joka koskee vapaamuotoista rukousta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa.
Ilmoita asiavirheestä