Kansanlähetyksen (SEKL) liittohallitus on valinnut järjestön lähetysjohtajaksi TM, pastori Mika Tuovisen. Hän aloittaa 1.1.2012 Timo Rämän jäädessä eläkkeelle. Tuovinen on SEKL:n kotimaantyön aluekoordinaattori ja tätä ennen pitkäaikainen lähetystyöntekijä. Kiinnostavaa johtajan valinnassa oli, miten hän suhtautuu kirkkoon. Naispappeuteen ja homoseksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat olleet kinkkisiä SEKL:lle.
– Olen kirkon pappi. Kirkko on läheinen minulle. Kyllä me toimimme tässä kirkossa ja tämän kirkon hyväksi. Totta kai olemme samalla myös itsenäinen herätysliikejärjestö. Tässä mielessä toimimme vanhaa pietististä lausetta mukaillen ”kirkossa mikäli mahdollista, mutta ei kirkon vallan alle alistettuna”.
Jos kirkko siunaisi rekisteröidyt parisuhteet, säilyisikö uskollisuus?
– Vaikea kysymys. Selvää on, ettei se lähentäisi Kansanlähetyksen ja kirkon suhteita.
SEKL ei kutsu omiin tilaisuuksiin puhujiksi naispappeja, mutta seurakuntien kanssa yhteisissä tilaisuuksissa toimitaan seurakunnan ehdoilla. Tuovinen pitää tästä kiinni. Hän itse on tehnyt naispappien kanssa jumalanpalvelusyhteistyötä, ja tekee ”todennäköisesti” jatkossakin. Helppoa tämä ei hänelle ole, koska hänen mielestään kirkko teki virheen hyväksyessään naispappeuden.
– Mutta naispapeissa, minunkin ystävissäni, on paljon palavia kristittyjä, jotka ovat uskossa esikuviani.
Kesällä herätysliikepiireissä pohdittiin, pitäisikö tiettyjen piispojen palveluita olla käyttämättä. Osassa piispoja nähtiin harhaoppisen vikaa. Tuovinen ei kommentoi yksittäisiä piispoja eikä hänen tiedossaan ole boikottilistoja.
– Itse odotan piispoilta tunnustautumista uskontunnustukseen, luterilaiseen tunnustukseen ja, että he kutsuvat ihmisiä Jeesuksen seuraamiseen. Sellaista piispaa on helppo kunnioittaa. Varmaan piispat näin tekevätkin, mutta ehkei media vain nosta näitä asioita esille.
Lapuan hiippakunnan pappina Tuovinen sanoo olevansa piispastaan Simo Peurasta ”oikein iloinen”.
Tuovisen edeltäjän edeltäjä Matti Väisänen toimii Luther-säätiössä piispana. Suhtautumisessaan säätiöön Tuovinen siteeraa Timo Rämää: SEKL jakaa saman huolen kirkon tilasta kuin säätiö mutta toimintatapa suhteessa kirkkoon on erilainen.
– Omasta mielestäni säätiön teologiassa on paljon hyvää. He pyrkivät sitoutumaan kirkon tunnustukseen.
* Suomen evankelisluterilaisen kansanlähetyksen (SEKL) perustamisvuonna syntynyt Mika Tuovinen on 43-vuotiaan järjestön kolmas johtaja. Kansanlähetys on yksi seitsemästä kirkon virallisesta lähetysjärjestöstä ja laajimmin kirkossa kasvanut viidesläisen herätysliikkeen oksa.
* Lue ensi torstaina 10.2. ilmestyvästä Kotimaasta, miten Tuovinen suhtautuu Suomen luterilaisen kirkon lähetystyön järjestämiseen ja muslimien evankelioimiseen Suomessa. Tuovinen on tehnyt Saksassa työtä turkkilaisten muslimisiirtolaisten parissa.
Ilmoita asiavirheestä