Esse: Kokoomus valtaa Espoon kirkkoneuvoston – Vihreät rannalle

Yhteisen kirkkoneuvoston valinta kuohuttaa etukäteen Espoossa. Kyse on paitsi edustajien puoluetaustoista myös valintaprosessin avoimuudesta. ”Minua viedään kuin litran mittaa”, kommentoi eräs uusi valtuutettu.

Alustavien ehdotusten mukaan Espoon uusi kirkkoneuvosto on vahvasti kokoomuslainen: 13 jäsenestä kuusi on kokoomuksen edustajia. Sen sijaan vihreät jää kokonaan ilman edustajaa, vaikka Espoon ja Kauniaisten seurakuntalehden Essen mukaan vaalien perusteella heillä voisi olla paikka. Vihreät niityt on saamassa vain kaksi varajäsenen paikkaa. Paikkajako tosin on alustava, ja se voi vielä muuttua.

Espoossa on puhuttanut myös kirkkoneuvoston paikkojen täytön avoimuus. On kyselty muun muassa, neuvottelevatko puolueet ja muut ryhmät edustajistaan keskenään yli seurakuntarajojen.

Esimerkiksi Tapiolan seurakunnan valtuustoryhmässä on erimielisyyksiä, mikä taho kirkkoneuvostoehdokkaat valitsee.

– Valtuustoryhmän pitäisi yhdessä päättää kriteerit, joilla henkilöitä valitaan luottamustoimiin. Nyt prosessia on valmisteltu taustaryhmien sisällä, valtuutettu Minna Kaartinen-Koutaniemi (Tapiolan seurakunta, Seurakunta on sinun) sanoo 20.1. ilmestyneessä Esse-lehdessä.

Valtuutettu Marita Kiviranta (Tapiolan seurakunta, Vihreät niityt) puolestaan väittää, että ehdokkaista on neuvoteltu sellaisten henkilöiden kanssa, joita ei ole vaaleissa valittu kirkkovaltuustoon. Hänen mukaansa uusien valtuutettujen on vaikea puuttua kuvioihin.

– Minusta tuntuu, että minua viedään kuin litran mittaa.

Espoossa yhteinen kirkkovaltuusto valitsee 26.1. yhteisen kirkkoneuvoston, joka on seurakunnan ylin toimeenpanoelin. Käytännössä neuvoston jäsenet sovitaan jo ennen kokousta.

Kirkkoneuvostossa miltei joka seurakunnalla on yksi mies- ja yksi naispaikka. Jokaisen seurakunnan valtuustoryhmä on itse päättänyt edustajistaan.

Esse: Kokoomus valtaa Espoon kirkkoneuvoston

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMinisteriön lakiesitys ei lopettanut riitelyä alkoholimainonnasta
Seuraava artikkeli”Kutsuttaisiin suomalaisessa politiikassa työtapaturmaksi”

Ei näytettäviä viestejä