Moni vaikeasti traumatisoitunut turvapaikanhakija jää vaille apua

Kolmannes Suomeen saapuvista alle 24-vuotiaista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on vaikeasti traumatisoituneita tai näkyvästi oireilevia. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomeen saapuu joka vuosi jopa 900 apua tarvitsevaa lasta ja nuorta.

Heistä vain joka kolmas saa psykiatrista tai psykoterapeuttista apua ongelmiinsa, ilmenee Helsingin Diakonissalaitoksen tekemästä selvityksestä.

Selvitys tehtiin osana Euroopan pakolaisrahaston tukemaa ja Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen hallinnoimaa kehittämishanketta.

Projektikoordinaattori, psykologi Sirkku Suikkanen kokosi selvitysaineiston haastattelemalla turvapaikanhakija- ja pakolaislasten kanssa toimivia työntekijöitä lähinnä alaikäisten turvapaikanhakijoiden perhekodeissa ja kuntien kiintiöpakolaisia vastaanottavissa yksiköissä. Lisäksi kuultiin alaikäisten turvapaikanhakijoiden edustajina toimivia henkilöitä ja lasten- ja nuorisopsykiatrian, perheneuvoloiden, oppilashuollon ja järjestöjen edustajia.

Turvapaikanhakijalapsilla on turvapaikkaprosessinsa aikana lain mukaan oikeus terveydenhuollon palveluihin laajemmin kuin aikuisilla turvapaikanhakijoilla, mutta palveluihin pääsy ei ole helppoa. Esteinä ovat pitkät jonot lasten ja nuorisopsykiatrisiin palveluihin, osaamisen puute hoitoyksiköissä, ongelmien tunnistamisen vaikeus ja ennakkoluulot. Lasten ja nuorten vaikeista traumoista tunnistetaan vain pieni osa, koska lapset ovat haluttomia puhumaan vaikeista kokemuksistaan.

Selvitys suosittelee mielenterveysalan osaamisen lisäämistä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottoyksiköihin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliProfessori: Uskonnonopetuksen kehittäminen nykyoloissa mahdotonta
Seuraava artikkeliMäkinen ja Paarma esittävät surunvalittelut Fadayelin omaisille

Ei näytettäviä viestejä