Vuoden alussa voimaan astuva uusi nuorisolaki helpottaa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamista. Lakiin on ensimmäistä kertaa kirjattu erityisnuorisotyö, josta tulee kunnille lakisääteinen velvollisuus. Myös tietojen vaihto eri viranomaisten kesken helpottuu. Lain mukaan kuntien tulee luoda yhteistyöverkosto, jossa ovat mukana nuorten kannalta keskeiset toimialat, esimerkiksi opetus- sosiaali- ja terveystoimi.
– Nuorten kannalta uusi laki on ehdottomasti hyvä juttu, sanoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatuksen teologi Heikki Arikka. Tähän asti on ollut kuntapäättäjistä kiinni, tehdäänkö erityisnuorisotyötä vai ei. Nyt siitä tulee kuntien velvollisuus.
– Nyt kun vastuu on kunnilla, ne voivat määritellä millaista työtä tehdään ja miten. Haluavatko ne esimerkiksi tehdä ostopalvelusopimuksia seurakuntien kanssa vai toteuttavatko ne kaiken itse, se jää nähtäväksi, sanoo Arikka. Hän on ollut mukana Opetusministeriön avustus- ja arviointityöryhmässä antamassa lausuntoa laista.
Uusi laki korostaa verkostoitumista ja velvollisuus luovuttaa ja saada tietoja tukea tarvitsevan nuoren tilanteesta helpottaa seurakuntien erityisnuorisotyötä. Viranomaiset eivät enää voi mennä vaitiolovelvollisuuden taakse, kun laki velvoittaa antamaan sellaiset tiedot, jotka olennaisesti vaikuttavat autettavan nuoren tilanteeseen.
– Seurakuntien ammattitaito etsivässä erityisnuorisotyössä on niin vahva, että sitä arvattavasti tullaan kunnissa käyttämään hyväksi, arvioi Arikka.
Negatiivisimmillaanhan laki voisi tarkoittaa sitä, että kirkon erityisnuorisotyö jää marginaaliin, koska emme enää ole ainut joka sitä tekee. Mutta ammattitaitoamme tuskin jätetään käyttämättä.
Se, mitä laki seurakuntien käytännön työssä tarkoittaa, on vielä suurelta osin auki. Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön ohjaaja Leena Korhonen on tyytyväinen uuteen lakiin.
– Yhteistyö kaupungin kanssa toimii jo nyt ja uusi laki varmaankin vahvistaa sitä.
Korhonen toivoo 20 vuoden työkokemuksellaan, että erityisesti ammattikouluikäisiin nuoriin kiinnitettäisiin tästä lähtien enemmän huomioita. Syrjäytyneiden nuorten kanssa työtä tekevänä hän on nähnyt usein, että ammattioppilaitos oli viimeinen paikka, jossa nuori vielä oli kiinni yhteiskunnassa.
Ilmoita asiavirheestä