– Kirkossa on liikaa työyhteisöjä, joiden toimintakulttuuri perustuu kuviteltuun yhdenmukaisuuteen, jossa kaikkien pitäisi olla samanlaisia ja ajatella samalla tavoin, jotta yhteisö toimisi, sanoo tutkija, kirkolliskokousedustaja Henrietta Grönlund.
Grönlund selvitti seurakunnan työntekijöiden ja johtavien luottamushenkilöiden kokemuksia muun muassa syrjinnästä tutkimuksessaan ”Yhdenvertaisuus Suomen evankelisluterilaisen kirkon työyhteisöissä”. Syrjintää koettiin sekä liberaalien että konservatiivien keskuudessa.
– Mikä tahansa herätysliiketausta tai mielipide voi kirkon työyhteisössä olla ”väärä” ja aiheuttaa eriarvoisen kohtelun kokemuksia, jos se on ristiriidassa esimiehen tai työyhteisön valtavirran kanssa, Grönlund sanoo.
Vastaajista kolme prosenttia oli kokenut eriarvoista kohtelua työhönotossa uskonnollisen mielipiteen tai vakaumuksen vuoksi. Uralla etenemisessä tai työtehtävien määräytymisessä vastaava luku oli viisi prosenttia. Häirintää ja vihamielistä asenneilmapiiriä oli vakaumuksensa tai uskonnollisen mielipiteensä vuoksi kokenut niin ikään viisi prosenttia vastanneista.
Muiden kokemasta syrjinnästä kertovien määrä oli tutkimuksessa edellisiä lukuja korkeampi. Toisten joutumisesta eriarvoiseen asemaan vakaumuksensa vuoksi raportoi työhönoton osalta 11 prosenttia ja toisten kokemasta häirinnästä 9 prosenttia vastanneista.
Grönlundin mukaan tiettyyn herätysliikkeeseen kuuluminen koettiin eduksi tai haitaksi sen mukaan, mikä oli seurakunnan vallitseva herätysliikesuunta. Ilmiön voi hänen mukaansa tiivistää yhden vastaajan kokemukseen, jonka mukaan omaa herätysliiketaustaa tai näkemystä edustavaa hakijaa suositaan toisten kustannuksella.
– Herätysliikkeeseen kuuluminen tai uskonnollinen vakaumus voi siis olla etu tai haitta tilanteesta riippuen. Joissakin työhönottoon liittyvissä vastauksissa kuvattiin, että pätevämmätkin hakijat sivuutetaan, jos hakijoiden joukossa on esimiehen ”lahkotoveri”, ja jopa, että herätysliiketausta on melkeinpä tärkein kriteeri joissain työhönottotilanteissa. Vastaava ilmiö oli nähtävissä siinä, miten sekä liberaalit että konservatiiviset mielipiteet voitiin nähdä syynä eriarvoiseen asemaan joutumiseen.
– Toimivalle työyhteisölle kuitenkin riittää, että ihmiset tulevat toimeen ja kunnioittavat toisiaan työtovereina, niin että työt saadaan tehtyä. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä.
Grönlundin mukaan kirkon työyhteisöissä liikutaan usein henkilökohtaisen ja työidentiteetin rajapinnoilla, jolloin erilaisuuden sietäminen voi olla vaikeaa.
Lue Hannu Kiurun aihetta käsittelevä blogikirjoitus
Lue Juhani Huttusen aihetta käsittelevä blogikirjoitus
Ilmoita asiavirheestä