Miten kirkon varhaiskasvatuksessa ehkäistään kiusaamista?

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Folkhälsan suosittelivat tällä viikolla, että kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen lisätään osaksi päivähoidon valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa.

Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Kunnat laativat tämä mallinaan omat suunnitelmansa, tämän jälkeen myös päivähoitoyksiköt.

MLL:tä kerrotaan, että toiveena on, että suositus otetaan huomioon kaikessa lapsitoiminnassa, myös seurakunnissa.

– Asiaan on hyvä kiinnittää huomiota ja vaikuttaa lasten hyvinvointiin ennaltaehkäisten myös koulukiusaamista, toteaa kirkkohallituksen kasvatus- ja nuorisotyön johtaja Marja-Leena Toivanen.

Toivasen mukaan kiusaamiseen puuttumista on hyvä vahvistaa kirkon kasvatustyössä yhteistyössä vanhempien ja yhteistyökumppanien kanssa.

Nyt on alkanut uusi kirkon varhaisnuorisotyön ja nuorisotyön kehittämisasiakirjojen työstäminen. Kiusaaminen otetaan tässä huomioon osana kasvatuksen kysymyksiä ja hyvinvointiin vaikuttavana tekijänä.

Hänen mukaansa kiusaamista on ehkäisty kirkon varhaiskasvatuksessa koulutuksella ja eri linjauksilla. Kirkon seurakuntatoiminnan turvallisuusohjeissa varhaiskasvatuksen on esitetty kysymykset, joitten kautta asiaa voi tarkastella: ”Esiintyykö kiusaamista? Mikäli esiintyy, miten siihen puututaan? Miten se lopetetaan”

Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirjan mukaan aikuisten velvollisuus on luoda turvalliset rajat lapsen toiminnalle. Lastenohjaajilla on ammattietiikan ohjeet kuten nuorisotyönohjaajillakin.

Lue myös: MLL: Päivähoitoon laadittava suunnitelma kiusaamisen ehkäisemisestä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEroakirkosta.fi ilmoittanut liian korkeita erolukuja
Seuraava artikkeliUskonnonopetus olisi saanut siipeensä

Ei näytettäviä viestejä