Tutkija: Vaihtoehtohoitojen tarjoajia Suomessa liki tuhat

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg arvioi vaihtoehtoisia hoitoja tarjoavien toimijoiden määrän lähestyvän Suomessa tuhatta. Hän itse on kartoittanut satoja vaihtoehtohoitoja tarjoavia yrityksiä.

– Kävin läpi 550 yritystä. Missään nimessä tämä ei ole koko kenttä mutta aika edustava otos eri puolilta Suomea. Meillä ei ole minkäänlaista rekisteriä johon kaikki vaihtoehtohoitojen harjoittajat olisi rekisteröity. Jos ajatellaan koko maata, arvioisin, että hoitoja tarjoavien määrä lähestyy tuhatta. Kysyntää esimerkiksi New Age hoidoille on paljon, hän sanoo.

Sohlbergin mukaan hoitomuotojen kirjo on hyvin laaja ja ulottuu perinteisistä suomalaisista kuppaushoidoista erilaisiin energia- ja luontaishoitoihin. Vaihtoehtohoitoja on tutkimuksissa kartoitettu jonkin verran. Kattavaa selvitystä koko kentästä ei Sohlbergin mukaan ole olemassa.

Vanhaan kiinalaiseen tai japanilaiseen lääketieteeseen perustuvien hoitojen lisäksi suomalaisille tarjotaan muun muassa osteopatiaa, rosenterapiaa, aromaterapiaa, vyöhyketerapiaa, naprapatiaa, jäsenkorjausta ja enkelienergiahoitoa.

Kolmasosa Sohlbergin kartoittamasta hoitomuotojen kirjosta on erilaisia energiahoitoja, joista erityisen suosittuja ovat hänen mukaansa universaalia energiaa terapeutin käsien kautta välittävät reikihoidot.

– Reikihoitajia on Suomessa satoja. Lisäksi tarjolla on enkelienergiahoitoja ja menneiden elämien kartoitusta ja erilaisia puhelimessa tapahtuvia astrologisia palveluja sekä selvännäköä, Sohlberg sanoo.

Vaihtoehtoiset hoidot ovat myös hyvää bisnestä. Hoitomarkkinoilla liikkuvista rahasummista ei ole arvioita, mutta luontaistuotteiden vuosittainen menekki tarjoaa jonkinlaisia suuntaviivoja. Vuonna 2002 luontaistuotteita ostettiin Sohlbergin mukaan 135 miljoonalla eurolla.

Vaihtoehtohoitojen suosiota tiedusteltiin suomalaisilta vuonna 2007. Kirkkomonitor – tutkimukseen vastanneista 4000 ihmisestä 37 prosenttia piti mahdollisena, että jotkut vaihtoehtoiset hoitomuodot ovat yhtä toimivia kuin koululääketiede.

– Vaikea uskoa, että luvut olisivat pienentyneet. Vaihtoehtoisten hoitomuotojen tarjonta on mittavaa ja kasvussa. Varsinkin New Age -kentällä on aktiivikäyttäjien ydin, jotka käyttävät paljon erilaisia ja erityyppisiä henkisen kasvun menetelmiä. Sitten on henkilöitä, jotka saattavat kokeilla vaihtoehtohoitoa kerran.

Sohlbergin mukaan hoidoissa on paljon pseudotieteellisiä elementtejä ja kentällä on ongelmallisia piirteitä.

– Pahimmassa tapauksessa hoidoissa voi olla vankkaakin manipulaatiota.

Myös viranomaisvalvonta on lapsen kengissä.

– Jos esimerkiksi selvännäkijä kohtelee väärin asiakastaan, valitetaanko siitä kuluttaja-asiamiehelle, Sohlberg kysyy.

Turun Sanomat kertoi sunnuntaina, että sosiaali- ja terveysministeriö on luopunut vaihtoehtohoitoja säätelemään kaavaillun ns. puoskarilain valmistelusta. Ministeriö aikoo jatkossa kohentaa asiakkaiden oikeusturvaa uudistamalla potilaslakia ja kuluttajalainsäädäntöä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliObama ryhtyi alleviivaamaan kristillisyyttään
Seuraava artikkeliOpkon pääsihteeri: Kirkon kaaos johtaa totalitaariseen johtajuuteen

Ei näytettäviä viestejä