Kapituli: Juhana Pohjola voi toimia pappina

Oulun hiippakunnassa kirjoilla oleva pappi Juhana Pohjola voi Oulun tuomiokapitulin puolesta jatkaa luterilaisen kirkon pappina. Päätös asiasta tuli tänään.

Kurinpitoasiamies oli päättänyt olla nostamatta kurinpitomenettelyä Pohjolaa vastaan. ”Asiassa ei ole osoitettu Pohjolan syyllistyneen sellaiseen toimintaan, joka osoittaisi hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan pappina”, Oulun hiippakunnan kurinpitoasiamies Pentti Tuppurainen katsoi. Selvitelty asia oli Pohjolan osallistuminen maaliskuussa Helsingissä Matti Väisäsen piispanvihkimykseen. Väisänen vihittiin ruotsalaisen Missionsprovinsenin piispaksi, ja hän toimii Suomessa Luther-säätiössä. Missionsprovinsen ja Luther-säätiö eivät hyväksy naispappeutta.

Kurinpitoasiamies katsoi Pohjolan eräiltä osin irtaantuneen pappislupauksestaan noudattaa kirkkolakia ja -järjestystä ryhtymällä toiseen kirkkokuntaan tai uskonnolliseen yhdyskuntaan rinnastettavan yhteisön eli Missionsprovinsenin piispan kaitsentaan.

Kurinpitoasiamies kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että Pohjola on Oulussa 18.12.1999 pappisvihkimyksen yhteydessä oikeutettu toimimaan Luther-säätiön palveluksessa. ”Häneltä on luonnollisesti voitu edellyttää kuuliaisuutta esimiestahoa eli säätiön hallitusta kohtaan. Samaa kuuliaisuutta esimiestaho voi odottaa häneltä tänäkin päivänä. Olisi kohtuutonta vaatia, että Pohjolan olisi tullut kieltäytyä osallistumasta Väisäsen piispaksivihkimystilaisuuteen. Olisi myös kohtuutonta vaatia häntä eroamaan säätiön palveluksesta, jossa hän mitä ilmeisimmin nauttii edelleen luottamusta. Ei ole syytä olettaa hänen olevan sopimaton toimimaan edelleen pappina säätiön palveluksessa”.

Pohjola voi menettää äänioikeuden kirkollisissa vaaleissa 

Kapituli kuitenkin näkee, että Pohjolan toiminta Luther-säätiössä aiheuttaa epäselvyyksiä kirkon piirissä ja kutsuu hänet kuultavaksi mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Kapituli aikoo harkita peruuttavansa Pohjolalta vuonna 1999 hänelle antamansa oikeuden toimia pappina Luther-säätiön palveluksessa.

Jos oikeus peruutetaan, Pohjolan työtä Luther-säätiössä ei lasketa papinviran hoitamisen veroiseksi kokemukseksi esimerkiksi silloin, jos hän hakee työtä jostakin seurakunnasta. Hän myös menettäisi neljän vuoden kuluttua päätöksestä äänioikeutensa kirkollisissa vaaleissa. Esimerkiksi eläkkeisiin peruuttamisella ei olisi vaikutuksia, koska Pohjola toimii säätiön palkkalistoilla.

Kapitulin lakiasiamiesasessori Osmo Rahjalta saa vaikutelman, että kapitulissa närästäisi se, että Pohjolan Luther-säätiön toiminnasta voi syntyä ymmärrys, että Pohjola toimisi ikään kuin kapitulin valtuutuksella. Kapitulissa ei ole katsottu hyvällä, että hiippakunnan pappi on osallistunut Matti Väisäsen piispanvihkimykseen.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli Osmo Rahja ei tiedä, toimiiko Luther-säätiössä muita kirkon pappeja, joille olisi annettu oikeudet toimia nimenomaan säätiössä.

Piispaksi vihitty Matti Väisänen menetti tänä vuonna pappisvirkansa luterilaisessa kirkossa. Asiasta päätti Tampereen tuomiokapituli.

Lue lisää: Näin kurinpitoasiamies käsitteli Juhana Pohjolan tapausta

Tutkintapöytäkirja, jossa Juhana Pohjola vastaa tutkinta-asiamiehen kysymyksiin kertomalla muun muassa olevansa sekä Oulun piispan Samuel Salmen että piispa Matti Väisäsen kaitsennassa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkko pyrkii parantamaan yhdenvertaisuutta työyhteisöissään
Seuraava artikkeliUtsjoen kirkkoherran oikaisu hylättiin

Ei näytettäviä viestejä