Kirkon ja valtion rippisalaisuutta pohtiva työryhmä korostaa lapsen etua ja työntekijän ilmoitusvelvollisuutta ripissä ja sielunhoidossa. Rippisalaisuudesta ei kuitenkaan tingitä jatkossakaan. Kirkkohallitus julkaisee lähiaikoina oppaan, jossa seurakuntien työntekijöitä ohjeistetaan rippisalaisuudesta.
Uusilla ohjeilla korostetaan työryhmän mukaan lasten suojelua. Papin tulee rippisalaisuutta koskevan säännöksen mukaan kehottaa ripittäytyjää itseään toimimaan, mikäli ripissä tai sielunhoidossa tulee ilmi esimerkiksi lasten hyväksikäyttöä. Törkeiden rikosten tapauksessa pappia koskee ilmoitusvelvollisuus, mutta pappi ei voi jatkossakaan kertoa viranomaisille tekijän tai uhrin nimeä ilman ripittäytyjän suostumusta.
Papilla on ilmoitusvelvollisuus myös silloin, jos hänellä on huoli siitä, että jotakin vielä estettävissä olevaa saattaa tulevaisuudessa tapahtua. Tällöin pappi voi työryhmän mukaan olla käynnistävänä tekijänä hyväksikäyttörikoksen tutkinnassa. Ilmoitusvelvollisuus ulottuu myös tapauksiin, joissa estetään rikollisen toiminnan jatkuminen. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti on rikos ja se koskee myös pappia ja lehtoria.
Kirkkohallitus julkaisee lähiaikoina oppaan, jossa ohjeistetaan seurakuntien työntekijöitä rippisalaisuudesta ja vaitiolovelvollisuudesta. Lisäksi kevään 2011 piispainkokous antaa tarkemmat menettelytapaohjeet ripistä ja sielunhoidollisista keskusteluista sekä niihin liittyvästä vaitiolovelvollisuudesta. Uusi ohjeistus sisällytetään papiston koulutukseen.
Lastensuojeluasioista vastaava peruspalveluministeri Paula Risikko, kirkollisasioista vastaava urheilu- ja kulttuuriministeri Stefan Wallin, oikeusministeri Tuija Brax ja Mikkelin piispa Seppo Häkkinen tapasivat tänään. Neuvottelu oli jatkoa toukokuussa pidetylle sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, oikeusministeriön sekä luterilaisen ja ortodoksisen kirkon edustajien tapaamiselle.
Ilmoita asiavirheestä