Forsberg: Olen kuullut huonompiakin piispojen saarnoja

Teologian tohtori Juhani Forsberg pitää liian kovana Juhana Torkin piispa Matti Revon saarnasta antamaa kritiikkiä. Samalla hän ihmettelee, miten Torkki meni arviossaan kommentoimaan piispan älykkyyttä. Saarnan yleinen tila on Forsbergin mukaan katastrofaalinen ja radiohartaudet ovat ”limboja”.

Puhetaidon opettaja, teologian tohtori Juhana Torkki löylytti tänään Helsingin Sanomissa Tampereen piispaa Matti Repoa hänen itsenäisyyspäivänä pitämästään ekumeenisen juhlajumalanpalveluksen saarnasta.

Pitkään saarnataitoa niin yliopistossa kuin kirkon piirissä opettanut ja saarnasta kirjoittanut Juhani Forsberg pitää Torkin kritiikkiä liian kovana. Tosin hän myös yhtyy moniin Torkin piispan puheesta esiin nostamiin näkökohtiin ja arvioihin, joita Torkki on yleensä esittänyt kirkollisesta puhetaidosta.

– Olen kuullut paljon huonompiakin piispojen saarnoja. Oli tässä sentään joku idea. Tietysti ei saarnassa puheen sisäistä dynamiikkaa ollut, ei tultu huippukohtaan ja niin edelleen…teologian tohtori Forsberg arvioi Revon saarnaa.

– Kyllä Revolla oli hyvin levollinen katsekontakti tv:hen ja seurakuntaan, tekstin ilmaisupuoli oli erittäin selkeä, hän toisaalta kehuu.

Torkki totesi Helsingin Sanomissa arvionsa päätteeksi, että ”älykäs ja sujuvasanainen” Repo olisi kyennyt hyvän saarnan pitämiseen. Forsberg pitää tätä kohtaa ”arvion pahimpana”. Hän hämmästelee, miten Torkki katsoo voivansa arvioida Revon älykkyyttä ja asettua sillä tavoin yläpuolelle.

– Nythän hän tarkoittaa, että piispa Repo on ollut laiska, välinpitämätön ja tyhmä, vaikka onkin älykäs. Vaikka Torkki on ammatti-ihminen, hänen pitäisi katsoa, mitä päästää suustansa, Forsberg lataa. 

”Pakinoissa” ei ole lain saarnaa, joka viiltää ja josta vapautetaan

Juhani Forsbergin mukaan Juhana Torkki on oikeassa siinä, että pappeja opetetaan saarnaamiseen aivan liian vähän. Forsberg muistuttaa, että saarnaamista ei opita parilla yliopiston harjoitussaarnalla. Se vaatii pitkäaikaista harjoittelua. Forsberg näkee kirkon saarnan tilanteen katastrofaalisena. Radion hartauksista hän käyttää jopa sanaa limbo.

– Radiojulistuksessa ei tiedetä, mitä on kristillinen puhe. Hartaudet ovat kirkollis-seurakunnallisia pakinoita.

Forsbergin mukaan niissä ei enää ymmärretä, mitä on lain saarnan miekan viilto ja vapahdus ja lohdutus. Papit eivät myöskään osaa kertoa, tarinoita, vaikka he sitä yrittävät. Tarinat jäävät joutavanpäiväisiksi. Tarinoita sinänsä Forsberg pitää tärkeinä.

– Mutta pitää kertoa muustakin kuin omasta kissastaan, koirastaan tai lapsestaan.

Forsberg pitää ”täytenä höpinänä” Torkin ehdotusta, jonka mukaan kirkon pitäisi harkita saarnatuolinsa avaamista maallikoille ja tohtorien pistämistä hetkeksi syrjään.

– Ei taatusti tulisi verrattomasti parempia saarnoja. Pappien vastuulla on saarnavirka. Pappien koulutus ja jatkokoulutus on saatava ajan tasalle.

Lue myös: Torkki nuiji Revon saarnan maan rakoon

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMuslimien uusi vuosi alkaa
Seuraava artikkeliTorkki nuiji Revon saarnan maan rakoon

Ei näytettäviä viestejä