Brax: Sharia-lain käytön selvittämiselle ei perusteita

Oikeusministeri Tuija Brax (Vihr.) ei näe riittäviä perusteita selvittää sharia-lain käyttöä siviiliriitojen sovittelussa. Braxin mukaan ajatus on monella tavoin kritiikille altis.

– Mikäli Kimmo Sasi tai Kokoomus haluaa oikeusministeriön resursseja käytettävän tämän kaltaiseen uudistukseen, Kokoomus voi ottaa asian osaksi vaalikampanjaansa ja hallitusohjelmatavoitteitansa. Itse en näe tarvetta asian syvällisempään pohdintaan ministeriötasolla, Brax sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan, kansaedustaja Kimmo Sasin (Kok.) mukaan sharia-lain käyttö muslimien siviiliriitojen sovittelussa kannattaisi selvittää.

– Kannattaisi varmasti selvittää mitä hyötyjä voidaan saada ja minkälaisia resurssitarpeita on ja minkälaisia henkilöitä on käytettävissä sovittelijoiksi. Kun se on tehty, niin toiminta voidaan käynnistää. Jotta saadaan sille virallinen status, niin oikeusministeriö voisi antaa taloudellista tukea, joka osoittaisi yhteiskunnan hyväksynnän, Sasi sanoi Kotimaa 24:n haastattelussa.

Braxin mukaan oikeusministeriö on resurssien suhteen tukalassa tilanteessa.

– Vaikka hallitus ja eduskunta ovat tilannetta helpottaneet muun muassa niin, että Suomessa on ennätysmäärä syyttäjiä, edelleen haasteenamme ovat esimerkiksi liian pitkään kestävät oikeudenkäynnit talousrikosasioissa.

Oikeusministeriö on Braxin mukaan kartoittanut lähivuosien työtarpeitaan ja strategisia linjauksiaan. Hänen mukaansa oikeusministeriön tulevaisuuskatsauksesta löytyy monia tarpeellisia ja ihmisten arkea koskettavia uudistuksia. Brax näkee keskeisimpinä lasten nykyistä paremman huomioimisen oikeudenkäytössä ja rikoksen uhrien aseman parantamisen.

Myös Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar sanoi Kotimaa24:n haastattelussa, että sharia-lain käyttöä siviiliriitojen sovittelussa kannattaisi tutkia. Hajjarin mukaan avioliittoon, avioeroon ja perintöön liittyvät asiat olisi tärkeää saada järjestetyksi paremmalla tavalla kuin miten ne nyt ovat.

Lue myös: Sasi:
Sharian käyttö riitojen sovittelussa selvitettävä

Lue myös: Hajjar pohdiskelee islamilaisen lain käyttömahdollisuuksia Suomessa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliWikiLeaks: Ranskan muslimeilta puuttuu kansallinen identiteetti
Seuraava artikkeliJyrki Richt: Homoillan vierasvalinta ei täysin onnistunut

Ei näytettäviä viestejä