Rangaistuksia lasten hyväksikäytöstä ollaan korottamassa

Hallitus esittää lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista aiempaa kovempia rangaistuksia. Lakiin ollaan kirjaamassa myös uusia tekoja, kuten lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraaminen. Lakiuudistuksen myötä myös yhä useammat lapseen kohdistuvat seksuaalirikokset vanhentuisivat uhrin täyttäessä 28 vuotta.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittavaa vähimmäisrangaistusta ehdotetaan korotettavaksi 14 päivästä neljään kuukauteen vankeutta. Sukupuoliyhteyden sisältävät hyväksikäyttörikokset katsottaisiin samalla lähtökohtaisesti törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi, josta rangaistus olisi vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Enimmäisrangaistus seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta eli alle 18-vuotiaalta nousisi yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta.

Lapsen seksuaalisiin tarkoituksiin houkuttelemisella kriminalisoidaan esimerkiksi Internetissä tehdyt ehdotukset, joiden päämääränä on hyväksikäyttörikos.

Myös salassapitosäädöksiä ollaan täsmentämässä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon, opetustoimen, ja nuorisotoimen palveluksessa olevat ja terveydenhuollon ammattihenkilöt voisivat salapitovelvollisuuden estämättä tehdä ilmoituksen poliisille, kun he epäilevät alaikäiseen kohdistunutta seksuaalirikosta.

Lakiehdotus tekee myös sellaisesta ulkomailla tapahtuneesta lasten hyväksikäytöstä Suomen lakien mukaan rangaistavaa, joka ei ole kohdemaan lakien mukaan rikos.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on vuodesta 2006 saakka vanhentunut rikoksena vasta uhrin täytettyä 28 vuotta. Nyt saman erityisen vanhentumissäännöksen piiriin on tulossa myös seksuaalinen hyväksikäyttö, joka voi kohdistua myös lapseen, lapsen pakottaminen seksuaaliseen tekoon, paritus, törkeä paritus, ihmiskauppa ja törkeä ihmiskauppa.

Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle presidentin esittelyssä 3. joulukuuta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkohallitus on siirtymässä nettineuvotteluihin
Seuraava artikkeliWikiLeaks: Ranskan muslimeilta puuttuu kansallinen identiteetti

Ei näytettäviä viestejä