YLE Uutisten tekemän kyselyn mukaan lähes puolet maistraateista ei suo nais- ja miespareille mahdollisuutta sanoa ”tahdon” rekisteröintiseremoniassa.
– Me kysymme kysymyksen ja tarjoamme ehdottomasti mahdollisuuden sanoa ”tahdon”. Rekisteröinnin järjestämisestä keskusteltiin Setan kanssa, kun lainsäädäntö tuli voimaan, sanoo henkikirjoittaja Vivi Malme Hyvinkään maistraatista.
Malme kertoo, että vuonna 2002 voimaan tullut parisuhdelaki pyrkii erottamaan vihkimisen ja rekisteröinnin. Se on yksi syy maistraattien vaihteleville käytännöille.
Parisuhteen rekisteröimistä varten ei ole laissa säädettyä kaavaa. Hyvinkään maistraatissa toimitus ei poikkea paljoa vihkimisestä. Toisin kuin vihkimisessä, parisuhteen rekisteröintitilaisuudessa allekirjoitetaan asiakirja.
– Mitä muuta pitkään yhdessä ollut, toisiinsa sitoutunut pari toivoo? Heillä on usein vieraita ja on juhlavaa, että toimituksessa on kysymykset, sormukset ja heidät julistetaan puolisoiksi. Ei meillä ole vihkimisen ja rekisteröinnin toteutuksessa juurikaan eroa, sanoo henkikirjoittaja Malme.
Hyvinkään maistraatissa näkyy myös käytäntöjen kirjo. Hyvinkäälle tullaan pidemmältäkin.
– Maistraattiin tulee pareja, jotka sanovat, ettei omassa maistraatissa olisi saanut seremoniaa, sanoo henkikirjoittaja Malme.
Parisuhteensa rekisteröineiden määrä on laskenut lainmuutoksen jälkeisistä määristä. Tänä vuonna Hyvinkään maistraatissa rekisteröitiin 15 parisuhdetta, kun taas vihkimisiä oli noin 650.
Ilmoita asiavirheestä