Hidasta laskua ja korona­notkahdus – tällaiset ovat Yhteisvastuu­keräyksen tuotot vuosi­kymmenen aikana

Kirkon Yhteisvastuukeräyksen tuotto on vaihdellut suuresti kymmenen viime vuoden aikana. Poikkeuksellisen suuri summa, 6,8 miljoonaa, kerättiin vuonna 2010. Viime vuonna puolestaan jäätiin hiukan vajaaseen kahteen miljoonaan euroon.

Huipputulokseen yltäneenä vuonna 2010 varoja kerättiin Haitin maanjäristyksen uhreille ja suomalaisen lapsiperheköyhyyden torjumiseksi. Pelkästään Helsingin tuomiokirkosta suorana televisioidun Haitin tukikonsertin tuotto tammikuussa 2010 oli puhelinlahjoituksineen yli 900 000 euroa.

Huonoin tulos on koronavuodelta 2020, jolloin keräyskohteena oli vanhemmuuden tukeminen ja ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö. Kevät on Yhteisvastuukeräyksen aktiivisinta aikaa, ja nyt suunnitelmat menivät koronarajoitusten vuoksi uusiksi. Lipaskeräykset keskeytyivät, konsertit, myyjäiset ja tapahtumat peruuntuivat eikä kolehteja kerätty.

Diakoniatyö on usein vastuussa Yhteisvastuukeräyksestä seurakunnissa. Koronakeväänä sille tuli uusia akuutteja vastuita hoidettavaksi.

Vuoden 2013 jälkeen ei ole päästy yli neljän miljoonan euron tuloksiin

Yli neljään miljoonaan euroon Yhteisvastuukeräyksen tuotto nousi vielä vuosina 2011 (4,38 miljoonaa), 2012 (4,1 miljoonaa) ja 2013 (4,15 miljoonaa).

Vuonna 2011 torjuttiin nuorten yksinäisyyttä Suomessa ja Mosambikissa. Vuonna 2012 teemaksi nostettiin ylivelkaantumisen ennaltaehkäisy Suomessa sekä pienrahoitustoiminta Ugandassa. Vuonna 2013 rahaa kerättiin vanhustyölle Suomessa ja Kambodžassa.

Vuonna 2014 hätyyteltiin vielä neljän miljoonan tuoton rajaa. Suomalaisen saattohoidon parantamiseksi ja alkuperäiskansojen ihmisoikeuksien tukemiseksi Guatemalassa saatiin kerättyä 3,9 miljoonaa euroa. Räväkät kuolemateemaiset kampanjajulisteet herättivät paljon keskustelua.

Vuonna 2015 yhteisvastuuvaroja kertyi Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminnan hyväksi ja haitilaisten nuorten koulutuksen tukemiseksi 3,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 kerättiin 3,45 miljoonaa lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Vuonna 2017 kohteena oli ihmiskaupan torjuminen Suomessa ja Jordanian pakolaisten keskuudessa. Tuotto oli 3,06 miljoonaa euroa.

Vuonna 2018 kokoon saatiin 3,14 miljoonaa nälän ja köyhyyden torjuntaan. Vuonna 2019 kohteena oli vähävaraisten lasten ja nuorten koulutuksen tukeminen Suomessa ja hauraissa maissa. Keräystuotto oli 3,07 miljoonaa.

Osaltaan keräystulojen laskua selittää käteisen rahan käytön selkeä väheneminen Suomessa, selittää keräyksen varainhankinnasta vastaavan Kirkkopalvelujen varainhankinnan päällikkö Eija Kilgast.

– Digitaaliset keräysmuodot ovat tulleet jäädäkseen ja kehittyvät edelleen.

Kotimaata julkaiseva Kotimaa Oy on osa Yhteisvastuukeräystä organisoivaa Kirkkopalvelut-konsernia.

Lue myös:

Yhteisvastuun keräys­aika pitenee pysyvästi – ensi vuonna tukea saavat koronan seurauksista kärsivät lapset

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Hidasta laskua ja koronanotkahdus – tällaiset ovat Yhteisvastuukeräyksen tuotot vuosikymmenen aikana

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRiittaleena Tuomi valittiin kirkkoherraksi Pellon seurakuntaan
Seuraava artikkeliPiispa Simo Peura: Uskon, että luterilaisten ja katolilaisten ehtoollis­yhteys toteutuu

Ei näytettäviä viestejä