Gradu nosti esiin merkittäviä diakonian kehittämisaiheita

Vuoden 2010 Sivellin-palkinnon on saanut Anna Sofia Salonen pro gradullaan Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ruoka-avun asiakkaan näkökulmasta.

Työ on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kirkkososiologian pro gradu -tutkielma. Sivellin palkinnon jakaa Diakonian tutkimuksen seura. Se nostaa esiin tutkimuksen, joka tuo merkittävää uutta tietoa diakoniasta käytävään keskusteluun.

Salosen opinnäytetyö keskittyy ruoka-avun saajan ohella yhteiskuntaan, joka tuottaa ruoka-avuksi kutsuttua ilmiötä. Palkintoperusteiden mukaan kirjoittaja päätyy diakonian kehittämisen kannalta ainakin kolmeen merkittävää havaintoon:

* Ruoka-avun asiakas ei ole vain ulkopuolelta tulevien aktivointitoimien passiivinen kohde, vaan jo lähtökohtaisesti aktiivinen toimija kokemuksineen, tunteineen, tarpeineen ja ominaisuuksineen. Asiakaskin on ihminen.

* Tällä hetkellä maassamme poiskäännyttämisen logiikka rakentuu sisäsyntyisesti julkisten instituutioiden toimintaperiaatteisiin. Vaikka pyritään auttamaan, jo ajatuksissa on mukana aikomus käännyttää asiakas pois.

* Kirjoittaja kysyy, voisiko ruoka-avun tarpeen jatkuminen ja ruokapankkitoiminnan vakiintuminen johtua poliittisen muutostahdon puutteesta.

Työn merkittävyyttä nykykeskustelussa kuvaa palkintoperusteiden mukaan tutkielman loppulause:

”Globalisoituvan elintarvikejärjestelmän ja ruuan massakulutukseen ja -tuotantoon perustuvien markkinoiden oloissa on entistä tärkeämpää kuulla myös niiden ääntä, joilla ei ole varaa ostaa – jos ajattelemme, että myös heidän näkemyksillään on merkitystä.”

Anna Sofia Salosen pro graduaan käsittelevä artikkeli

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNuorin kirkkovaltuutettu ajaa vanhusten asiaa
Seuraava artikkeli”Uskontodialogin tila Suomessa on huono”

Ei näytettäviä viestejä