Ruotsalaiset suorasanaisia EKK:sta – harkitsevat tarvittaessa jopa jäsenyydestä luopumista

KEK-logoyleiskokous on paraikaa koolla Unkarissa Budapestissa. Ruotsin kirkon Kyrkans Tidning -lehdessä ruotsalaiset arvioivat hyvin suorasukaisesti EKK:n tulevaisuutta.

Pääviesti on se, että jollei muutoksia tule, järjestön tilanne ei näytä hyvältä.

Kantaa EKK:n asioihin ottavat niin Ruotsin kirkon johtava ekumeeninen sihteeri Christopher Meakin kuin kirkkokansliassa aiemmin työskennellyt pastori Anders Lindberg. Jälkimmäinen on ollut mukana EKK:n uudistuksia pohtineessa työryhmässä, joka on laatinut niin kutsutun Uppsalan raportin. Raportin ehdottamia uudistuksia käsitellään Budapestissa, jossa on mukana myös Suomen luterilaisen kirkon delegaatio.

Meakinin mukaan EKK tarvitsee nyt perinpohjaista uudistamista. Työryhmä on ehdottanut eurooppalaiselle kirkkoliitolle muun muassa yleiskokouksen ja keskuskomitean supistamista. Lindbergin mukaan keskuskomitea on ylisuuri eikä sillä ole varaa kokoontua kuin kerran vuodessa, mikä tekee työn ohjaamisen vaikeaksi.

EKK:n uudistusryhmä ehdottaa myös järjestön komissioiden toiminnan lopettamista ja niiden työn siirtämistä suoraan järjestön pääsihteerin alle. Näin päästäisiin eroon hallinnon päällekkäisyydestä. Toimintaa on ylipäänsä ehdotettu keskitettäväksi Brysseliin.

Lindberg toteaa myös, että organisaatio ei ole onnistunut luomaan kunnon visiota rautaesiripun murtumisen jälkeen. Niinpä Budapestissa mietitäänkin järjestön tehtävää. Lindberg näkee, että KEK:llä olisi työtä esimerkiksi Euroopan sosiaalisten kuilujen pienentämiseksi, islamin ja kristinuskon kohtaamisen edistämiseksi sekä maallistumisen kanssa painimiseksi.

– Nyt Ruotsin kirkko haluaa muutoksia. Jos uudistukset eivät ole kattavia, tulemme harkitsemaan jäsenyyttämme EKK:ssa, Christopher Meakin päättää Kyrkans Tidningin haastattelun.

Kotimaa (4.7.) haastatteli Tapani Rantalaa, joka on Suomen kirkon delegaatti Budapestin yleiskokouksessa. Rantala totesi ennen kokousta, että EKK:n organisaatio halutaan päivittää.

– On sanottu, että jos EKK:a ei olisi, se pitäisi kiireesti rakentaa ja perustaa. Tänä päivänä yhteistyötä ja ekumeenista työskentelyä tarvitaan Euroopassa enemmän kuin koskaan, vaikka samat kirkot kuuluvat myös Kirkkojen maailmanneuvostoon, Rantala lausui.

Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous päättyy Unkarissa maanantaina.

Kyrkans Tidningin uutinen täällä

Suomen kirkon edustajan blogikirjoitus täällä

Uudistuksia hahmotteleva ja yleiskokouksen käsittelyssä oleva Uppsalan raportti (pdf)

Lue myös: Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous alkaa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKostonkierre katkesi rauhanprosessissa
Seuraava artikkeliPaaveista pyhimyksiä – toiselta puuttuu ihme

Ei näytettäviä viestejä