Kokkolan helvettipuheiden taustalla ”äärikarismaattisuutta”?

Kokkolan ruotsinkielisen seurakunnan nuorisotyössä väitetyt helvettipuheet saattavat johtua äärikarismaattisuudesta, arvioi lääninrovasti Kaj Granlund.

Vanhempien mukaan lapsia olisi uhattu rippikoulussa iankaikkisella kadotuksella mikäli he seurustelevat ei-uskovien kanssa. Kaj Granlund sanoo, etteivät nuoret ole kertoneet kuka tällaista on sanonut.

– Jotkut nuoret olivat eristäytyneet kaveriporukasta, koska olivat kokeneet, ettei mukanaolo olisi kristillistä. Myös vanhemmat ovat kokeneet, etteivät he ole päässeet lastensa kanssa puheväleihin näistä asioista.

Mitään yksittäistä lähdettä helvettipuheille Granlund ei tässä vaiheessa osaa sanoa. Karleby svenska församlingin kirkkoherra oli Granlundin mukaan varoittanut seurakunnan edellistä nuorisotyöntekijää nuorten eristäytymisestä.

– Kokkolan seudulla on yhteistyötä eri suuntiin. Ihmiset liikkuvat ja ongelma voi olla peräisin muualta. Kirkkohistoriallisesti Kokkola on alue, jossa on ollut hengellistä liikehdintää 1700-luvulta alkaen, hän sanoo.

Kokkolan ruotsinkielisen väestön keskuudessa toimii muun muassa pietistinen Kyrkans Ungdom. Lisäksi alueella on lestadiolaisia, evankelisia, helluntailaisia, vapaakirkollisia ja metodisteja. Liikkeiden välillä on myös yhteistoimintaa, mutta tapaus ei Granlundin mukaan sovi mihinkään edellä mainituista liikkeistä.

– On yksi asia mitä on yritetty sanoa tai opettaa ja toinen asia mitä on kuultu. En usko, että tässä on vain yksi taso, Granlund summaa.

Helvettipuheista noussut kohu on parhaillaan seurakuntaneuvoston harkinnassa. Selvitystä tai toimenpide-ehdotuksia saadaan aikaisintaan lokakuun lopulla. Myös piispa Björn Vikström seuraa tilannetta.

Lue myös: Piispakin kiinnostui Kokkolan helvettipuheista

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJanne Kataja antaa kasvot UskonPuhdistukselle
Seuraava artikkeliTeekutsuliikkeessä uskotaan Yhdysvaltain kristillisyyteen

Ei näytettäviä viestejä