Puola kielsi rituaaliteurastuksen – Suomessa käsittely viivästyy

Puolan korkein oikeus on kieltänyt eläinten rituaaliteurastuksen muutamaa viikkoa ennen siihen sallivasti suhtautuvan EU-asetuksen voimaantuloa. Puolan maatalousministerin Stanislaw Kalemban mukaan tammikuun alussa voimaan tuleva EU- asetus kuitenkin ohittaisi oikeuden määräyksen.

Puolan maatalousministeriö on myöntänyt luvat rituaaliteurastukseen seitsemälletoista maan juutalais- ja muslimiyhteisöjä palvelevalle teurastamolle, kertoo BBC.

Ennen oikeuden päätöstä Ruotsi oli ainoa EU-maa, joka on kieltänyt rituaaliteurastuksen. Tammikuun alussa voimaan tuleva EU-asetus sallii lähtökohtaisesti ilman tainnutusta tehtävän teurastamisen.

Suomen maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastajan Susanna Ahlströmin mukaan lopetusasetus jättää teurastustavan viime kädessä kansallisesti päätettäväksi, koska rituaaliteurastusta ei voida EU:n tasolla kieltää uskonnonvapaussäädösten vuoksi.

Suomessa tarkoitus on pitää voimassa nykyinen kansallinen lainsäädäntö, joka edellyttää eläimen tainnuttamista ennen teurastusta. Tosin laki ei Ahlströmin mukaan ehdi eduskunnan käsittelyyn ennen EU-asetuksen voimaantuloa.

– Esitys on tulossa eduskunnan käsittelyyn näillä näkymin huhtikuun puolivälissä, Alhström arvioi.

Hänen mukaansa myöhästymisestä voi seurata viranomaisten toimivaltaan liittyviä ongelmia, mutta ne eivät ole todennäköisiä. Vain neljä jäsenmaata on ilmoittanut, että he ehtivät panna lainmuutoksen täytäntöön vuoden loppuun mennessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHoosianna Flash Mob pysäytti – katso video
Seuraava artikkeliAloite ortodoksisen kirkon lehdestä ei mennyt läpi

Ei näytettäviä viestejä