Kiistaa vainajien kuljetuksista

Suomen Hautaustoimistojen Liitto on vuosikokouksessa antamassaan kannanotossa ilmaissut huolestumisensa tavasta, jolla poliisi ja sosiaalitoimi valitsevat vainajan kuljetuksen eli niin sanotun viranomaiskuljetusten hoitajan. Syynä huoleen on, että viranomaisten määräyksestä suoritettavat vainajienkuljetuksen ovat siirtymässä niitä perinteisesti hoitaneilta hautaustoimistoilta muihin käsiin.

Liiton puheenjohtajan Kyllikki Forsiuksen mukaan viranomaiset kilpailutuksen avulla valitsevat usein alihinnoitellun tarjouksen, eivätkä valvo riittävästi palvelun suorittajia.

– Useissa tapauksissa kilpailun voittaneen toiminnassa eivät täyty lain ja asetuksien vaatimukset. Kuljetuksia on hoidettu tarkoitukseen sopimattomilla ajoneuvoilla, tehtävän on suorittanut kouluttamaton henkilö ja hautauspalveluita on markkinoitu epäeettisesti vainajan näyttämisen yhteydessä, Forsius lataa.

Forsiuksen mukaan ongelma on valtakunnallinen ja kulminoituu erityisesti yhteen toimijaan, joka ei ole järjestön jäsen.

Oulun poliisilaitoksen tekemää kilpailutusta on käsitelty markkinaoikeudessa. Se piti päätöksessään poliisin toimintaa laillisena.

Markkinaoikeus on myös päätöksessään katsonut, että palvelun suorittaja täyttää antamansa selvityksen perusteella kriteerit vainajien kuljetukseen käytettyjen ajoneuvojen ja niiden varustelun osalta. Lisäksi palvelun suorittajan käyttämällä henkilöstöllä on markkinaoikeuden kannan mukaan useiden vuosien kokemus hautausalalta sekä vainajien kuljetuksesta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAjankohtainen kakkonen järjestää ”Homoillan”
Seuraava artikkeliPuhe ja kuuntelu auttavat pelkoon Pyhän Hengen pilkasta

Ei näytettäviä viestejä