Kotimaa24:lle tuomiokapitulissa eilen. (Kuva: Johannes Ijäs)
– Me viisi piispaa emme ole ensimmäisiä emmekä viimeisiä, joita joku uskon nimissä lyö, Helsingin piispa Irja Askola sanoo.
Hän ottaa kantaa eri kirkollisissa piireissä esitettyihin ajatuksiin karttaa yhteistyötä muun muassa viiden luterilaisen piispan kanssa. Ajatus on saanut tukea tai ymmärtämystä niin luterilaisesta Kansanlähetyksestä kuin Vapaa- sekä Helluntaikirkosta. Viiteen piispaan – Irja Askola, Kari Mäkinen, Mikko Heikka, Wille Riekkinen ja Björn Vikström – suhtaudutaan näissä piireissä epäillen ja jopa karttaen.
Heidän kontolleen luetaan ainakin positiivinen suhtautuminen saman sukupuolen parien kirkolliseen siunaamiseen. Ilmaistu huoli kohdistuu yhtä lailla näin ajatteleviin luterilaisen kirkon pappeihin.
Askola toteaa, että kyseessä on vakava asia, mutta sen merkitystä ei pidä suurennella.
– Ei ole mitään uutta, että kirkossa ja uskonnollisten yhteisöjen välillä on ristiriitoja. Niitä on ollut parituhatta vuotta.
Hän arvelee, että kansanlähetysläiset ja muiden uskonnollisten yhteisöjen jäsenet voivat kokea ahdistavanakin, kun heidän johtohenkilönsä ”heittävät näin kovia puukoniskuja”.
– Kun yhteiskunnassamme yleensä on jo liikaa viholliskuvien luomista, olen huolissani, jos aggressiivinen keskustelukulttuuri leviää myös kirkoissa.
Askola myös muistuttaa, että kaikilla kirkon johtajilla on oikeus tuoda kantansa esiin.
– Olen perännyt avointa erimielisyyden etiikkaa. On hyväkin, että keskusteluun tulee uutta avoimuutta ja mykästä auktoriteettien kunnioittamisesta on luovuttu. Toisaalta pitää muistaa, eri kristillisten kirkkojen edustajilla on paljon enemmän yhdistäviä asioita kuin erottavia, Askola toteaa.
Luterilaista kirkkoa luopumuksesta ja tiettyjen piispojen ja pappien edesottamuksista varoittanut Suomen Helluntaikirkon hallituksen puheenjohtaja Vesa Pylvänäinen on jäämässä tehtävästään pian pois terveydellisten syiden vuoksi. Jos hän olisi jatkanut puheenjohtajana, hän olisi keskustellut Helluntaikirkon hallituksen kanssa, voisiko Irja Askolan kanssa istua yhteiseen oppikeskustelujen neuvottelupöytään.
– Ennakkoarvelu on, että hallituksemme ei olisi kovin innostunut asiasta.
Askola ei ota kantaa Pylvänäisen kommenttiin.
– Jos helluntaiosapuoli ei istuisi kanssani yhteiseen neuvottelupöytään, asiaan pitäisi saada koko kirkon, ei vain minun kantani, hän sanoo.
Luterilaiset piispat ovat kaavailleet nimenomaan Askolan ottavan vastuun luterilais-helluntailaisista ekumeenisista neuvotteluista Suomessa
Aiheesta aiemmin: ”Ekumeeninen takatalvi edessä”
Helluntaikirkko: Luterilainen kirkko matkalla luopumukseen
Ilmoita asiavirheestä