Avustusjärjestöt pettyivät köyhyyskokoukseen

Kirkollisten avustusjärjestöjen verkosto ACT-allianssi syyttää YK:n vuosituhattavoitteita käsitellyttä huippukokousta maailman köyhien pettämisestä. New Yorkissa keskiviikkona päättyneessä kokouksessa ei pystytty sopimaan käytännön toimista, joilla voitaisiin lievittää kehitysmaiden pahimpia ongelmia.

Tavoite nälässä ja äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrän puolittamiseksi vuoteen 2015 mennessä eteni kokouksessa vain vähän. Maailman ruokaohjelman WFP:n viime viikolla julkaisemien tilastojen mukaan joka kuudes ihminen maapallolla kärsii nälkää joka päivä.
”Köyhät eivät voi syödä lupauksia. Tarvitaan vahvaa tahtoa ja rohkeaa johtajuutta muuttaa asiakirjan hienot sanat käytännön teoiksi. Meillä ei ole oikeutta jättää sitä tekemättä. On moraalisesti väärin, että lähes miljardi ihmistä näkee nälkää. Nyt on tekojen aika”, ACT-allianssin pääsihteeri John Nduna totesi kokouksen jälkeen.
Yksi harvoja käytännön suunnitelmia kokouksessa oli Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn esitys valuutansiirtoverosta, joilla vuosituhattavoitteita voitaisiin rahoittaa. ACT varoittaa, että valuutansiirtovero ei saa merkitä valtiollisten kehitysyhteistyövarojen vähentämistä.

ACT-verkoston mukaan nälän voittaminen edellyttäisi muun muassa teollisuusmaiden maataloustuotteiden vientitukien kieltämistä ja investointeja pientuottajiin. Myös naisten oikeuksien toteutumiseen tulisi verkoston mukaan kiinnittää enemmän huomiota.
ACT-allianssi on 103 humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyöjärjestön yhteenliittymä, jolla on toimintaa 125 maassa ja sen yhteinen vuosibudjetti on noin 1,6 miljardia dollaria. Suomesta ACT-allianssiin kuuluu Kirkon Ulkomaanapu.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEU-parlamentti huolissaan Jordan-joesta
Seuraava artikkeliVäisänen: En ota raskaasti

Ei näytettäviä viestejä