Piispakin kiinnostui Kokkolan helvettipuheista


Vikstrm_Bjrn205 käy Kokkolassa keskustelemassa ruotsinkielisen seurakunnan väitetystä helvetillä pelottelusta. Vikström itse sanoo puhuvansa kadotuksesta saarnoissaan vain harvoin.

Kokkolalaiset vanhemmat ovat hermostuneet paikkakunnan ruotsinkielisen seurakunnan rippikouluopetuksesta. Lehtitietojen mukaan vanhemmat syyttävät seurakunnan nuorisotyönjohtajaa helvetillä pelottelusta. Asiasta on kirjelmöity seurakuntaneuvostolle ja Porvoon hiippakunnan piispa Vikströmille.

Hän käy tapaamassa nuorisotyönjohtajaa ja kirkkoherraa tapauksen vuoksi ensi viikon alussa. Kokkolan ruotsinkielisen seurakunnan seurakuntaneuvosto käsittelee asiaa.

Tämän enempää Vikström ei voi tällä erää asiaa kommentoida. Hän kuitenkin sanoo kuulleensa lehtitiedoista, joiden mukaan olisi myös epäilty, että paikallisen luterilaisen seurakunnan ja helluntainuorten opetukset olisivat saattaneet sekoittua rippikoululaisten mielissä.

Vikström itse pitää kiinni kirkon käsityksestä, jonka mukaan iankaikkinen kadotus on olemassa. Kun hän on itse pitänyt rippikoulua, hän ei ole piilottanut asiaa. Hän ei kuitenkaan mielellään puhu helvetistä vaan kadotuksesta.

– Olen puhunut, että kuoleman jälkeen voi päästä taivaaseen, mutta on myös mahdollisuus kieltäytyä tästä.

Hän sanoo sanoutuvansa irti kaikesta yrityksestä itse määritellä, kuka pääsee taivaaseen ja kuka ei.

– Sen jätän suurella luottamuksella Jumalalle.

69 prosenttia uskoo vakaasti helvettiin

Minkäänlaista helvetillä pelottelua hän ei hyväksy. Sellaisena hän pitäisi esimerkiksi syntiluetteloita, joiden perusteella määriteltäisiin taivaskelpoisuutta. Hän muistuttaa, että rankaisevan jumalakuvan viljeleminen tällä tavalla saattaisi vaikeuttaa ihmisten elämää ja Jumala-suhdetta pitkäksi aikaa.

Vikström viittaa Jeesuksen opetuksen, jonka mukaan Jumalan valtakunta voi olla läsnä tässä ja nyt.

– Myös helvetti on todellisuutta monen ihmisen elämässä. Ihmiset voivat kokea suurta vääryyttä, joutua onnettomuuksiin tai sairauksien eteen. Suurin osa maapallon väestöstä elää nälässä, siinäkin mielessä helvetti on totta.

Seurakunnan hengellistä työtä tekevistä 69 prosenttia uskoo vakaasti helvetin olemassaoloon, 16 prosenttia pitää tätä todennäköisenä. Vikström lukisi itsensä enemmistöryhmään. Vain prosentti ei usko lainkaan helvettiin vuonna 2004 tehdyssä tutkimuksessa (Kati Niemelä, Uskonko niin kuin opetan, Kirkon tutkimuskeskus).

Vaikka kirkon uskoon kuuluu oppi kadotuksesta, siitä kuuluu puhuttavan harvoin pappien saarnoissa.

– En itsekään kovin usein tuo sitä esille. Minä kuten muut rivipapit haluamme kutsua ihmisiä Jumalan valtakuntaan. Näin ymmärrän, että Jeesuskin näki tehtävänsä. Hän seisoi tiellä ja kutsui ihmisiä Jumalan valtakuntaan eikä pelotellut ihmisiä seuraamuksilla, jos he eivät tähän suostu.

Lue myös: Kokkolassa uhkaillaan lapsia helvetillä?

”Helvettiopetuksessa pitäydyttävä piispainkokouksen linjoihin”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTuuli saattoi jakaa Punaisenmeren
Seuraava artikkeliTuomiokapituli pitää kiinni Väisäsen erottamisesta

Ei näytettäviä viestejä