Hautaustoimen maksut halutaan yhdenmukaisiksi

Kirkkohallitus pitää hautaustoimen maksujen vaihtelevuutta perustuslain edellyttämän kansalaisten yhdenvertaisuuden kohtelun näkökulmasta epätyydyttävänä.

Hautaustoimen maksut vaihtelevat suuresti eri seurakunnissa. Hautaustoimilaki ei sinällään ohjaa seurakuntia yhtenäisempään hinnoitteluun.

Kirkkohallituksen mukaan seurakuntien on nykyistä paremmin otettava huomioon palvelujen tuottamisesta aiheutuvat todelliset kustannukset. Tällöin maksut vastaisivat hautausmaiden hoitotasoa ja palvelujen laatutasoa. Hautaustointa ei myöskään pitäisi rahoittaa jäsenten maksamalla kirkollisverolla.

Kirkkohallituksen täysistunto kokoontui tänään. Kirkkohallituksen esitys lähetetään kirkolliskokoukselle.

Hautaustoimilain mukaan seurakunta tai seurakuntayhtymä voi periä maksuja hautasijan luovuttamisesta, hautaamiseen liittyvistä palveluista ja haudan hoidosta. Hautaan siunaaminen on kirkollinen toimitus, josta ei peritä maksua. Maksut saavat olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruiset. Maksujen perusteiden tulee olla samat kaikille.

Seurakuntien tehtäväksi on lailla määrätty myös kirkkoon kuulumattomien hautaaminen yhteiskunnallisena palveluna. Hautaustoimesta aiheutuvat kustannukset tulisi kattaa kokonaisuudessaan valtiolta saatavalla jako-osuudella yhteisöveron tuotosta sekä hautaustoimesta saatavilla maksuilla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEläkemaksuja maksamatta kymmenissä seurakunnissa
Seuraava artikkeliKultainen sääntö-palkinto presidentti Tarja Haloselle

Ei näytettäviä viestejä